Plán zabít vymahače dluhů na Trutnovsku se zvrtl. Na schůzku přijel i s přítelkyní

Více než čtyři měsíce pátrala východočeská policie po páru, který bez jakékoliv stopy zmizel. Rodina doufala, že dvojice odjela do ciziny nebo se stala obětí únosu a brzy zazvoní telefon s podmínkami jejich návratu. Jenže nic takového se nestalo. Pár se stal obětí vrahů, kteří jejich těla zakopali v podhůří Orlických hor. Děsivý příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Starší muž nervózně postával u okna a rozhlížel se do ulice. Jeho syn za ním měl už dávno přijet. Byli spolu na ten den, 13. června roku 2006, domluveni. Jenže teď o sobě šestadvacetiletý podnikatel Jiří Munzar nedával vědět a dovolat se nešlo ani jeho dvaadvacetileté partnerce Ivaně Dvořákové. Když si Munzar se svým otcem volal naposledy, tvrdil, že je jen pár minut jízdy autem od jeho domu. To bylo naposledy, co Jiřího Munzara a jeho přítelkyni jejich blízcí slyšeli. Druhý den ráno už vystrašení příbuzní kontaktovali policisty a rozjelo se rozsáhlé pátrání.

ČTĚTE VÍCE: Za svezení chtěl od stopařky na Královéhradecku sex. Když odmítla, brutálně ji zavraždil

Mladý pár žil ve společné domácnosti už tři roky. Jiří Munzar podnikal v autodopravě a dařilo se mu. Dokonce tak, že si od něj mohli Jiří Salavec a Tibor Zeman půjčit peníze. To ale nebyl nejlepší nápad. Jiří Munzar totiž kromě autodopravy dokázal získávat peníze i jiným způsobem. Když dvojice jeho dlužníků zprvu odmítla platit takové splátky, jaké si Munzar představoval, začal je podle tehdejšího vyšetřování vydírat. „Prokazatelně požadoval vysoké majetkové nároky bez právního důvodu a neváhal přitom užít fyzického násilí,“ tvrdila tehdy, při pozdějším soudním procesu, státní zástupkyně. Salavec se Zemanem se podle vlastních slov ocitli v bezvýchodné situaci. Jenže se ji rozhodli vyřešit ještě horším způsobem, než které údajně používal Munzar. Svého věřitele se dohodli zavraždit.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

K uskutečnění svého plánu si vybrali recidivistu Pavla Feierfeila, kterému dokonce obstarali střelnou zbraň. Plánovali, že Jiřího Munzara vylákají na odlehlé místo pod záminkou zaplacení jeho dluhů. Schůzku naplánovali na 13. června 2006 a sejít se měli u Litiče na Trutnovsku. Netušili, že s Jiřím Munzarem přijede i jeho přítelkyně. Ivana Dvořáková byla v té době na nemocenské, přesto usedla k Jiřímu do auta a vyrazila s ním na domluvené setkání s otcem Munzara. Ještě před ním chtěl pár stihnout právě schůzku se Zemanem a Salavcem.

Jednání netrvalo dlouho. Přítomnost přítelkyně vrahy nejprve musela vyvést z míry, přesto ze svého plánu neustoupili. Pár ještě ani nevystoupil ze svého vozu, když Pavel Feierfeil přistoupil k Munzarovi a jedinou střelou přímo do srdce ho popravil. Střelec pak se Zemanem naložili mrtvolu své oběti do kufru auta, kterým Munzar a Dvořáková do Litiče přijeli. Ivanu Dvořákovou zatím nechali vrazi žít. Musela k nim ale přisednout do auta a i s mrtvým tělem v kufru se společně rozjeli směrem k Rychnovu nad Kněžnou. Ivana Dvořáková v tu chvíli musela prožívat nepředstavitelný strach. Tušila, že ji vrazi jejího přítele nenechají žít. Byla pro ně nepohodlným svědkem.

Auto zastavilo v lese nedaleko Vamberka. Tam podle výpovědí nechali ženu vystoupit a tentokrát vystřelil Zeman. Společně s Feierfeilem přidali do kufru vozu druhé mrtvé tělo a rozjeli se dál, jejich cílem bylo Šumpersko. Věřili, že právě tam objeví natolik odlehlé místo, aby lesní hroby zastřeleného páru už nikdo nikdy neobjevil. Zakrvácený vůz pak převezli ze Šumperska do Prahy, kde ho nechali zaparkovaný.

Ke hrobům policisty dovedl podezřelý

Pátrání policistů trvalo čtyři měsíce. Prověřovaly se nejrůznější vyšetřovací verze včetně únosu nebo partnerských sporů. Že má dvojici někdo na svědomí, policisté zjistili až po objevení odstaveného zakrváceného vozu v ulicích Prahy. Z okruhu známých Jiřího Munzara pak detektivové vytipovali podezřelé, kteří mohli mít ze zmizení šestadvacetiletého podnikatele prospěch. Během výslechů kriminalisté rozkryli detaily o dluzích, ale i vydírání. Kromě toho je jeden z podezřelých mužů zavedl na Šumpersko, kde detektivům odhalil přesnou polohu lesních hrobů.

MOHL VÁM UNIKNOUT POSLEDNÍ DÍL VIDEOPODCASTU HLASY ZLOČINU

Soud trojici obžalovaných nejprve potrestal nekompromisně. Padly i tresty vyšší než dvacetileté vězení. O kauze tak po sérii odvolání rozhodoval i Nejvyšší soud. Nájemný vrah Feierfeil si vyslechl rozsudek 20 let vězení. O Salavcovi a Zemanovi musel rozhodovat Krajský soud znovu od začátku. Nakonec je soudce poslal do vězení na dvanáct a devatenáct let.

Tagy:
vražda vrah krimi Orlické hory dluhy Zvlášť závažné zločiny vymahači Jiří Munzar Jiří Salavec Tibor Zeman Pavel Feierfeil