Hlavní obsah

Na post Langšádlové má TOP 09 čtyři kandidáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmenší vládní strana TOP 09 se rozhoduje mezi čtyřmi kandidáty, třemi muži a jednou ženou, na funkci ministra pro vědu, výzkum a inovace, na niž v týdnu rezignovala po kritice zevnitř strany Helena Langšádlová. V neděli to řekl v České televizi první místopředseda strany a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová vystoupila 25. dubna 2024 na tiskové konferenci k jejímu odchodu z vlády. Na snímku vlevo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Článek

„Jsou čtyři potenciální kandidáti, tři muži a jedna žena. Ať už bude ministrem nebo ministryní pro vědu kdokoliv, tak mu bude paní ministryně (Langšádlová) pomáhat a bude s ním dotahovat ty věci, které rozpracovala,“ prohlásil v neděli v ČT Válek.

Úkolem nástupce prý bude „daleko více vysvětlovat veřejnosti věci, které se na resortu odehrály, tak aby si získávaly u veřejnosti podporu“.

Langšádlová oznámila svou rezignaci na v tomto volebním období nově vytvořený post ministryně pro vědu, výzkum a inovace ve čtvrtek. Učinila tak po týdnech spekulací, že by mohla ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) skončit. Patřila k méně viditelným ministrům kabinetu, za což čelila v poslední době kritice od části spolustraníků.

Ačkoliv šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ocenila ve čtvrtek její práci, výměnu na resortu zdůvodnila tím, že výsledky Langšádlová málo prezentovala veřejnosti. Ve středu odvolání Langšádlové diskutovalo i předsednictvo strany, které se dle nynějšího vyjádření Válka jednomyslně shodlo na její výměně.

Pekarová ke konci Langšádlové: Více se věnovala obsahové práci než její prezentaci navenek

Domácí

V médiích se spekuluje o tom, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel. Dalším možným jménem má být podle ČT ekonom, prorektor Slezské univerzity v Opavě a člen TOP 09 Pavel Tuleja, což v diskusi Válek potvrdil.

„Je to jedno z těch jmen, o kterém jsme diskutovali. Předpokládám, že v pondělí budeme mít jasno, jaké jméno předložíme předsednictvu,“ uvedl ministr s tím, že on sám se rozhodne až v pondělí. Byl tedy sdílnější než předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová, která tvrdošíjně odmítá spekulovat o jménech nominantů. Sama již ale jasného kandidáta má. Prvně hodlá jméno oznámit v příštím týdnu prezidentu Petru Pavlovi a premiéru Petru Fialovi (ODS).

Opozice má za to, že by post měl být zrušen, protože se jedná o „trafiku“. Podle Válka TOP 09 zvažovala, zda by funkce v osmnáctičlenném kabinetu byla zrušena, ale nakonec se rozhodli pro zachování.

Langšádlová se chystá na hybridní hrozby

„I to byla jedna z věcí, o kterých jsme debatovali a zvažovali je, ale nakonec, i na základě debat s vědeckou komunitou, jsme se rozhodli post zachovat a posílit ho, protože tu faktickou práci, která není mediálně vidět, Helena odvedla ve velkém rozsahu a posunula to dopředu,“ zdůvodnil Válek.

Langšádlová, která opakovaně uvedla, že si za svou prací stojí, se nyní bude věnovat oblasti dezinformací a hybridních hrozeb. Stane se zástupkyní TOP 09 v parlamentní komisi pro tyto hrozby.

Spekuluje se také o tom, že TOP 09 k výměně ministryně přistoupila i kvůli padajícím preferencím, přičemž nástupce by mohl straně přinést lepší komunikací nové body. Podle politologů se tak ale pravděpodobně nestane. Válek tyto spekulace o důvodu výměny odmítl s tím, že on nikoho k ničemu nenutil.

Preference TOP 09 jsou bídné. Nástupce Langšádlové musí být hvězda, míní politologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám