Hlavní obsah

Kozy nemají rády, když se jim sahá na rohy, zjišťují děti na Kozodoji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do malebného údolí horské říčky Rolavy mezi Starou a Novou Rolí na Karlovarsku přijíždějí na farmu Kozodoj – ekocentra pro Karlovarský kraj - poznat doslova na vlastní kůži domácí i exotická zvířata školáci i dospělí s různými zdravotními či sociálními handicapy nejenom z regionu, ale i ze sousedního Německa.

Farma KozodojVideo: Rudolf Voleman, Novinky

 
Článek

Přímo na místě si mohou pohladit například u vstupní brány vyhlížejícího čuníka Preclíka nebo při prohlídce nakrmit z ruky pštrosy Koko a Pipi.

Kozodoj je mimo jiné zapojen do přeshraničního projektu podporovaného finančně Evropskou unií, v rámci kterého probíhají například společné týdenní pobyty českých a německých školáků na obou stranách hranice. „Tento tříletý projekt z Interregu se jmenuje Stavba mostů/Brücken bauen,“ upřesnila majitelka farmy Pavlína Štyndlová.

„Pomáháme v něm lidem dostat se snáze ze své zdravotní nebo sociální bubliny ven, aby se mohli cítit rovnocennými lidmi s ostatními,“ pokračovala provozovatelka ekofarmy. „I nás jakožto provozovatele farmy tato činnost velmi pozitivně nabíjí, protože vidíme, že naše práce má smysl,“ dodala Štyndlová.

Malý italský ostrov se chce zbavit přemnožených koz, rozdává je zadarmo

Koktejl

Ze začátku panuje občas mezi rodiči, jejichž děti mají být zapojeny do projektu, skepse. „Pak ale třeba začneme s jejich dětmi plnit směsi čajů, kdy si sedneme všichni kolem stolu, jako když se dříve dralo peří,“ popisovala organizátorka. „Ručně plněné pytlíky s čaji se vkládají do krabiček a pak se předávají jako dárky – Čaj s pozdravem,“ doplnila s tím, že setkání školáků jsou velmi milá.

„Začnou se po chvíli mezi sebou domlouvat rukama nohama. Třeba druhý jazyk vůbec neumí, ale stejně se domluví, a jdou spolu něco tvořit. Když se potkají podruhé, tak už se vítají a mají ze vzájemného setkání radost,“ vypozorovala Štyndlová.

Lamy doplivnou až čtyři metry

Na Kozodoji se odehrávají například animoterapie. „To znamená, že děti chodí mezi zvířata a seznamují se s nimi,“ uvedla organizátorka. „Zjistí, že za nimi nesmějí běhat, když si je chtějí pohladit, že má každé zvíře svůj osobní prostor a je třeba se k nim chovat s určitým respektem. Dojde jim zde, že zvířata nemají rády hlazení po obličeji, což my lidi děláme nejčastěji. Nebo že kozy nesnášejí, když se jim sahá na rohy,“ konstatovala Štyndlová.

Děti zároveň odbourávají strach. „Třeba sáhnout na drůbež. Když se pak ale osmělí, tak zjistí, jak je peří jemné, a je to pro ně zážitek. Nebo třeba zjistí, že vajíčko po snesení je teplé, což dneska děti už nevědí. Jsou to drobnůstky, které tu zažijí a obohatí jejich život o nové poznatky,“ poznamenala provozovatelka farmy, kde děti najdou prakticky všechna klasická domácí zvířata, včetně slepic nebo králíků.

„Stádečka ovcí máme dvou plemen, a to Skude a ovce Jákobovy, koz máme směs různých plemen, máme krotké lamy, jednu starší kravičku Jersey, koně, osly, mulu, prasátka, přičemž dvě jsou velmi kontaktní, ale je tu i divočák Bobina. Máme také v horní části farmy pštrosy, a to nanduy pampové z Jižní Ameriky a emuy, ti jsou z Austrálie,“ popsala Štyndlová.

To vše může poznat každý. Kozodoj je po objednávce přístupný i široké veřejnosti, a to v doprovodu průvodce po předchozí telefonické domluvě.

Farmu na Vysočině zaplavila mláďata koz a ovcí, protesty zdejší hospodáři neřeší

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám