TOPlist

Umělá inteligence od Applu je možná jediná, která byla trénována legálně a eticky

Domácí humanoidní robot od Applu
  • Apple se prý snaží svoji blížící se AI trénovat například na licencovaných zpravodajských článcích
  • Ostatní technologičtí giganti trénovali nejspíš diskutabilně a teď se potýkají s žalobami
  • Bude ale etická AI Applu držet krok s ostatními modely?

Apple se údajně chystá odhalit svůj přístup ke generativní umělé inteligenci během nadcházející konference Worldwide Developers Conference (WWDC), která začíná 10. června.

Legální Ajax?

Model společnosti, interně známý jako Ajax, by měl být vyvinut s velkým důrazem na etické metody strojového učení, včetně zajištění licencí na veškerý obsah používaný v jejích systémech AI. Tato strategie, pokud se tedy ukáže jako pravdivá, by nejen podtrhovala závazek Applu k dodržování autorských práv, ale také by ho odlišovala. V AI branži je totiž u těch největších hráčů de facto standardem přinejlepším diskutabilní sběr dat všemožného druhu, a to údajně i ze zdrojů, ze kterých si firmy, jako třeba Open AI, Microsoft nebo Google, data brát neměly.

Přístup Applu by měl podle zdrojů Apple Insider zahrnovat smlouvy s vydavateli zpravodajského obsahu, kteří by mu poskytli práva na legální používání jejich obsahu. Zprávy z konce roku 2023 uvádějí, že Apple uzavřel dohody v hodnotě přibližně 50 milionů dolarů s vydavateli, jako je Conde Nast a NBC News.

Bude to stačit?

Tato proaktivní licenční strategie naznačuje, že by Ajax mohl být vybaven solidní porcí legálně získaných dat, což zvyšuje možnosti učení modelu a zároveň dodržuje autorská práva. Otázkou ovšem je, zda to bude stačit a zda bude „legální“ AI od Applu schopná držet krok s ostatními modely, které na právní stránku třeba zase tolik nehledí.

Interně vyvinutý Ajax prý funguje nezávisle na internetu pro základní analýzu textu, což výrazně omezuje potenciální rizika porušení autorských práv. Na druhou stranu nevíme, jak se Ajax zachová, když po něm budeme chtít manipulovat s autorsky chráněným obsahem v offline režimu. Pozná to i bez připojení k internetu a odmítne úkon provést, nebo to právě kvůli offline režimu provede? Zatím je kolem případného budoucího modelu Applu přirozeně mnohem více otázek než odpovědí.

Právní patálie ostatních

Zatímco tak Apple údajně podniká velké kroky k zabezpečení svých technologií umělé inteligence, technologický průmysl jako celek se soustavně potýká s právními důsledky spojenými s generativní umělou inteligencí. Několik velkých soudních procesů upozornilo na rizika spojená s používáním materiálů chráněných autorskými právy bez řádného povolení. Žádný z těch největších zatím ale ještě neskončil, a tak nezbývá než počkat.

Koncem loňského roku zažaloval deník The New York Times společnosti OpenAI a Microsoft za to, že údajně trénovaly své modely umělé inteligence pomocí milionů nelicencovaných článků. Tato žaloba představuje rostoucí trend právních problémů, kterým čelí společnosti jako OpenAI, kterou v září 2023 zažalovali také autoři George R. R. Martin a další kvůli podobným problémům s autorskými právy. Máslo na hlavě má i Amazon, který byl také nedávno zapleten do dalšího případu s obviněním, že povzbuzoval své zaměstnance k porušování pravidel autorského práva, aby si udržel konkurenceschopnost.

Naproti tomu údajné snahy Applu o promyšlený a zákonný přístup k výcviku umělé inteligence představuje v tomto odvětví zajímavý způsob, jak se vyhnout právním nástrahám, se kterými se nyní potýkají jiní technologičtí giganti.

Autor článku Adam Homola
Adam Homola
Nové technologie mě fascinují už od útlého věku. K dlouhodobému zájmu o hry a herní průmysl se mi postupem času přirozeně přidal i hardware, software, internetové služby a od roku 2022 i umělá inteligence.

Kapitoly článku