Úžasný Einsteinův prstenec nabízí pohled na galaxii vzdálenou téměř deset miliard světelných let

 Vesmír 
27. září 2021 18:57 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Einstein prstencovou teorii poprvé predikoval v roce 1912 The State University of New Jersey (volný zdroj foto)
Opravdu dechberoucí Einstenův prstenec nebo také Einsteinův prsten ukazuje, co se děje v galaxii, když je na svém počátku.

Světlo, natažené a pokřivené gravitačním polem, je vlastně takovým zdvojením galaxie, jejíž světlo cestovalo neuvěřitelných 9,4 miliardy světelných let. A to astronomům poskytuje vzácný pohled na zrod hvězd v době, kdy byl vesmír ještě v plenkách.

Efekt zvětšení nám dává náhled do vesmírné historie

Počáteční vývoj vesmíru je obtížně pochopitelný. Začalo to zhruba před 13,8 miliardami let, přičemž první světlo se objevilo asi o 1 miliardu let později. Světlo, které cestuje po tak dlouhou dobu, je slabé, jeho zdroje jsou malé a prach většinu z něho zakrývá.

Dokonce i ty nejjasněji zářící objekty jsou v tomto zálivu časoprostoru mimořádně těžko vidět, takže v našem chápání toho, jak vesmír vlastně vznikl, existují velké mezery. Pomocnou ruku nám ale někdy nabízí samotný vesmír. Pokud mezi námi a vzdálenějším objektem leží masivní předmět, dochází k tzv. zvětšovacímu efektu v důsledku gravitačního zakřivení časoprostoru kolem bližšího objektu.

A tak vlastně každé světlo, které pak cestuje tímto časoprostorem, sleduje toto zakřivení a vstupuje do dalekohledů astronomů rozmazané a zkreslené, ale také zvětšené a zdvojené. Říká se tomu Einsteinův prstenec, protože toto všechno tento geniální věděc předpověděl.

Světlo ze své dálky cestovalo miliardy let

Molten Ring, formálně pojmenovaný GAL-CLUS-022058s, je právě takový Einsteinův prstenec zvětšený gravitačním polem kolem obrovské kupy galaxií v souhvězdí Fornaxu. Skupina vědců tak mohla poměrně snadno spočítat, že světlo z galaxie prošlo 9,4 miliardami světelných let. To znamená, že pochází z doby, kdy se hvězdy tvořily obrovskou rychlostí, asi tisíckrát rychleji, než je tomu dnes v Mléčné dráze.

Je toho hodně, co stále nevíme o raném vesmíru a o tom, jak tehdy vznikaly hvězdy, ale náhody, jako je tato, nám pomáhají pomalu odhalovat tato tajemství. Dále čtěte: Deset miliard let stará vybuchlá supernova nám znovu ukáže svůj výbuch. Jak je to možné a kdy se to stane?

Zdroj: NASA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod