Hlavní obsah

Hradečtí záchranáři si jako první v republice pořídili elektrickou sanitku. Z dojezdové úzkosti prý strach nemají

Foto: Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A kam to dojede? To je nejčastější otázka většiny lidí, když vidí někoho v elektromobilu. Pro hradecké záchranáře, kteří nasazují do ostrého provozu jako první v republice malou elektrickou sanitku Volkswagen ID.4 GTX s legračním kloboučkem na střeše, ovšem dojezd není tak podstatný. Důvod? Denně najednou méně kilometrů, než si myslíte.

Článek

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje nasazuje jako první v republice do stálého ostrého provozu malou sanitku Volkswagen ID.4 v dynamickém provedení GTX, tedy čistokrevný elektromobil s majáky upravený pro potřeby záchranářů.

Tento bateriově poháněný SUV model se tak stal součástí setkávacího (rendez-vous) systému, což je moderní způsob organizace práce lékařů záchranky, jelikož jejich zásah na místě je potřeba asi v 20 % případů, proto jezdí obvykle v menších osobních autech a ve dvou (lékař + řidič záchranář). Na místě výjezdu se zpravidla setkávají s velkou dodávkovou sanitkou, a pokud doktor není potřeba, může být ihned k dispozici pro další případ.

Do Hradce byl sportovně laděný elektromobil vybrán po dlouhé rozvaze a detailní analýze, včetně toho, že se hradečtí záchranáři radili s kolegy ze Zlína a Olomouce, kteří Volkswagen ID.4 v ostrém provozu už testovali, zatímco hradečtí jej měli půjčený jen na 14 dní a nejezdil do akce.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Volba záchranářského elektromobilu v Hradci nebyla hurá akce, ale důkladně analyzovaný promyšlený tah.

V Olomouci sice model nevyšel jako vhodný, nicméně to bylo údajně způsobeno také tím, že tamní výjezdová stanice nebyla na elektro připravena, proto bylo auto nabíjeno pouze z klasické 230voltové sítě (hodně pomalu).

V Hradci Králové si však jednoduše spočítali, že jejich lékařské „rande“ vozy jedou nanejvýš 15 km od základny a de facto neopustí hranice okresu, takže jejich průměrný denní nájezd činí 55 km. Hradečtí navíc mají pro svůj elektrovůz nachystán wallbox s nabíjecím výkonem 11 kW a místo ve vyhřívané garáži, takže by je neměla zaskočit ani zima.

A pokud ano, záchranářské posádky mají k dispozici kartu CCS, s níž natankují nejen klasické palivo, ale na partnerských stanicích CCS mohou také (rychlo)nabíjet. Pozor, jestliže kterékoli vozidlo IZS potřebuje akutně (!) načerpat pohonné hmoty či volty, má přednost a vaší povinností je mu čerpání uvolnit.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Hradečtí větří taktéž úsporu nákladů na provoz i servis.

Dále se posádkám v Hradci líbilo, jaký má elektropohon u ID.4 GTX odpich a jak silná je rekuperace. Z ekonomického hlediska se pak auto ve finále vyplatí na servisu, protože si umíte představit, jak jen lehce předehřívané diesely s částicovými filtry a vstřikováním močoviny (ale i benziny s přímým vstřikem) vypadají po tom, co pravidelně jezdí jen pár kilometrů po městě, a navíc pod plným plynem. Drahé servisy i výměny motorů tak nejsou nic výjimečného.

Nakousli jsme nicméně dojezd, který je u tohoto ID.4 GTX dle výrobce papírově 480 km (modely po modernizaci nabídnou 511 km), v provozu však prý toto auto zvládne okolo 350 km na jedno nabití, což pro potřeby Hradeckých stačí i v případě, kdy budou trakční akumulátor nabíjet jen na 80 % kvůli jeho kondici a životnosti.

Na semafory s kloboučkem

Samotné provedení nasazené ID.4 je původně bílé, nyní nahrazené polepem fólií do bojových barev záchranky a vybavené majáky. Na střeše najdete ještě takový zvláštní černý klobouček (preferenční modul), který hradeckým záchranářům slouží pro upřednostňování zelené na semaforech v jejich směru jízdy.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Černý klobouček má své místo na střeše a je tam kvůli semaforům.

Vozidlo má sériově dva elektromotory, pohon všech kol a špičkový kombinovaný výkon až 299 koní (460 Nm). Maximálka je 180 km/h a provozní hluk 68 dB. Továrně základní ID.4 GTX před modernizací disponuje pohotovostní hmotností 2 149 kg, nicméně po přestavbě na speciál došlo k navýšení na 2 310 kg s tím, že permanentně převážený náklad má navíc okolo 50 kg.

Kromě trakčního akumulátoru a klasického 12voltového akumulátoru je zde ještě třetí přídavný akumulátor, který živí přídavné systémy, majáky a zdravotnické vybavení. Tento akumulátor je rovněž nabíjen při nabíjení vozu z wallboxu či sítě 230 V.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

V kabině se mísí tovární výbava a ta dodatečná.

Sériová výbava modelu poté zahrnuje například tepelné čerpadlo, automatickou klimu, hlavní diodové světlomety s technologií Matrix, adaptivní tempomat, vyhřívaný volant, vyhřívané čelní sklo nebo třeba parkovací senzory.

V rámci dodatečné výbavy má předmětný elektromobil GTX ještě přídavný a na centrálu napojený navigačně-telematický systém s podporou map Sygic, Mapy.cz a hasičských NIS. Standardem je vysílačka Motorola a přídavná vysílačka Pegas-Matra pro komunikaci s ostatními složkami IZS. Nechybí ani držák na tablet pro lékaře nebo nastavitelná čtecí lampička.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Malá sanitka s sebou vozí potřebnou výbavu na zasáhy.

Vzadu mají své pevné místo kyslíková lahev, monitor vitálních funkcí, kompletně vybavený zdravotnický batoh, odsávačka, přístroj na umělou plicní ventilaci, pomůcky pro imobilizaci pacienta, popáleninový balíček, termofólie, hasičák, svítilna, přídavné zásuvky a další věci. Všechny převážené komponenty jsou buď fixované, popřípadě uložené v bezpečných boxech.

Posádce navíc kryje záda dělicí mříž, která kompletně odděluje kufr a prostor pro posádku včetně toho, že je umístěná i za zády zadních sedadel. To je kvůli prevenci poranění převáženou výbavou v případě nehody.

Pomohl i Volkswagen

Zjistili jsme, že ve hře byla kromě ID.4 ještě elektrická Škoda Enyaq, nicméně Volkswagen nakonec ve výběrovém řízení uspěl proto, že jednak nasadil slušnou cenu a také umožnil nástavbářům hlubší přístup do palubní sítě a poskytl celkovou technickou podporu. To byly dle slov zástupců hradecké záchranky důležité vítězné důvody ve prospěch Volkswagenu.

Další podobné elektrovozy Hradečtí nicméně neplánují pořídit a tento prozatím jediný sanitní elektromobil nasazený do ostrého provozu budou plně využívat a důkladně testovat. Stejně tak se zatím nechystají investovat do velkých elektrických sanitních vozů, u nich jsou stále limitováni dojezdem, potažmo i hmotností.

A protože záchranářský speciál Volkswagen ID.4 GTX královéhradecké záchranky za 2 039 000 Kč s DPH (bez zdravotnických přístrojů) bude zpravidla jezdit jen po okresu Hradec Králové, a nutno podotknout dosti placatém okresu, dává zde nasazení elektropohonu vzhledem k dennímu nájezdu i parkování ve vyhřívané garáži s wallboxem smysl. Na druhou stranu Hradečtí připomínají, že jsou zdravotnické provozy, kde by obdobné auto zkrátka nedostačovalo, z čehož usuzujeme, že masivní nasazení malých elektrosanitek u nás v Česku prozatím nehrozí.

Načítám