TOPlist

Evropská komise rozhodla: Apple musí po iOS přepracovat také iPadOS

Evropska unie vs. společnost Apple (ilustrační obrázek)
  • Evropská unie označila iPadOS za jednu z hlavních platforem na unijním trhu
  • Apple tak bude muset provést změny podobné těm v iOS 17.4 a 17.5
  • Ke slovu se hned přihlásil Epic, který chce vrátit hru Fortnite na iPhony i iPady

Evropská unie (EU) se rozhodla blíže se zaměřit ve své regulační činnosti na operační systém nejprodávanějších tabletů na trhu – iPadOS od Applu. Vzhledem k počtu uživatelů na evropském trhu jej čeká podobný veletoč jako před pár týdny iOS. A jako náhodou regulace přichází krátce před premiérou nových modelů.

iPadOS pod drobnohledem

Evropská komise začala vyšetřovat systém iPadOS ve stejnou dobu jako mobilní operační systém iOS. Nyní přichází se zásadním zjištěním: iPadOS kvůli své velikosti, koncepci a popularitě na eurounijním trhu spadá mezi hlavní platformy na trhu (tzv. gatekeepery) a musí se plně podřídit směrnici o digitálních trzích (DMA).



Mobilní volby v Evropské unii



Nepřehlédněte

Microsoft, Google a Apple se přizpůsobují DMA. Zde je další balík oznámených změn

V oficiálním tiskovém prohlášení Evropská komise zmiňuje tyto tři body coby hlavní argumenty, proč iPadOS zařadit mezi hlavní platformy:

  • Počet firemních uživatelů společnosti Apple překročil kvantitativní hranici jedenáctinásobně, zatímco počet koncových uživatelů se této hranici blížil a v blízké budoucnosti se předpokládá jeho nárůst.
  • Koncoví uživatelé jsou na iPadOS vázáni. Společnost Apple využívá svůj rozsáhlý ekosystém, aby koncové uživatele odradila od přechodu na jiné operační systémy pro tablety.
  • Firemní uživatelé jsou na iPadOS vázáni kvůli jeho velké a komerčně atraktivní uživatelské základně a jeho významu pro určité případy použití, například herní aplikace.

Především první bod je extrémně zajímavý. Úředníci EU zřejmě sledují všemožné úniky z technologického světa, již příští týden totiž má dorazit nová generace iPadu Pro a iPadu Air, lze tak skutečně očekávat nárůst koncových zákazníků. Apple se k novému postoji EK zatím nevyjádřil.

Co se změní?

Co se pro uživatele iPadOS změní? Nejspíš dojde k podobným změnám jako v případě iOS 17.4 a 17.5, tedy například přidání možnosti stahování aplikací z jiných zdrojů, než je App Store (například z jiných obchodů nebo přímo z prohlížeče).

K novým opatřením se ihned vyjádřila společnost Epic, jejíž online multiplatformní hra Fortnite sbírá po celém světě ohromný úspěch. V létě 2020 však došlo k odstranění této hry jak z Google Play, tak z obchodu App Store. Zatímco uživatelé na Androidu mohou stahovat aplikace i odjinud, Applisté měli smůlu. Vývojáři z Epicu dle svých slov již pracují na tom, aby do konce letošního roku vrátili Fortnite na iPhony i iPady.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku