Hlavní obsah

Lindros a další legendy na Letné? Pod širým nebem představí hvězdy i Sparta s Kometou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři dny, minimálně pět atraktivních zápasů pod širým nebem. Na letenské pláni s výhledem na Pražský hrad se v závěru letošního roku chystá svátek hokeje. Od 5. do 8. prosince budou k vidění dva extraligové zápasy, duel slovenské a nejspíše i německé ligy, univerzitní souboj Česka proti Slovensku a na závěr zápas českých legend proti zbytku světa. „Připravujeme zcela unikátní hokejovou ‚mikulášskou‘ nadílku, jejímž cílem je nabídnout českému divákovi špičkový hokej z nejvyšších soutěží ze zemí střední Evropy,“ uvedla Andrea Barsony z pořádající agentury Eniva.

Projekce areálu na Winter Hockey Games 2024 na LetnéVideo: Winter Hockey Games

 
Článek

Z extraligy se na Letné představí v pátek Plzeň proti Českým Budějovicím, o den později pak Sparta v atraktivním střetnutí vyzve brněnskou Kometu. "Čtveřice českých týmů byla oslovena napřímo. S ohledem na fanouškovské zázemí klubů i dojezdovou vzdálenost do Prahy. „Tohle byla dvě nejdůležitější kritéria. Nabídli jsme to těmto klubům a prakticky hned jsme se domluvili,“ řekl ředitel extraligy Martin Loukota.

V sobotu se odehraje i zápas slovenské extraligy, v neděli se pravděpodobně představí i zástupci německé DEL ligy, což však ještě není oficiálně potvrzené.„Jednáme s několika kluby, které mají zájem se na Letné představit. Jde o výjimečný koncept propojení soutěží, v němž potřebujeme skloubit spoustu detailů, a jelikož některé ještě nejsou dotaženy zcela, na jména aktérů si fanoušci musí ještě chvíli počkat,“ líčil Loukota.

Program Winter Hockey Games 2024 v Praze:
Čtvrtek 5. prosince: univerzitní souboj Česko - Slovensko
Pátek 6. prosince: extraliga Plzeň - České Budějovice
Sobota 7. prosince: slovenská extraliga + extraliga Sparta - Brno
Neděle 8. prosince: souboj legend Česko - Výběr světa

„Zápasy pod širým nebem jsou příjemným zpestřením extraligy a jsme rádi, že kluby se k jejich organizaci staví pozitivně. O akci jsme jednali několik měsíců, i proto, že projekt zahrnuje hned tři země, není koordinace úplně jednoduchá,“ podotkl Loukota.

Na závěr akce v neděli večer je pak v plánu souboj hvězd Česka a výběru světa. Tvorbu českého týmu legend má na starost bývalý trenér Slavomír Lener, světové hvězdy pak shání ambasadoři projektu Jakub Voráček s Patrikem Eliášem. „Dáme dohromady tým legend Philadelphie a New Jersey,“ usmál se Voráček s tím, že nepůjde jen o exhibici, ale oba celky budou chtít předvést, že hokej stále umí.

Oba bývalí hráči NHL pak nastínili pár jmen, která by se mohla v Praze představit. „Mohla by přijet celá Legie zkázy, legendární lajna, jedna z nejlepších v devadesátých letech, tedy John LeClair, Eric Lindros, Mikael Renberg,“ prozradil Voráček. „Oslovil jsem i Scotta Hartnella nebo Waynea Simmondse. Praha má před Vánoci krásný nádech. Mohl by to pro ně být zajímavý výlet, nejen co se týče hokeje,“ líčil.

Legendy chce přivézt i Eliáš. „Věřím, že se tu setkám s bývalými spoluhráči Petrem Sýkorou a Jasonem Arnottem. Robert Holík už se taky těší. V jednání je Scott Niedermayer,“ poznamenal Eliáš. „Zážitek hrát pod širým nebem je výjimečný. Nejen pro hráče, ale i pro diváky a celkově pro hokej,“ podotkl.

Na letenské pláni vyroste areál pro 16 800 diváků, jehož součástí bude i kluziště pro veřejnost. „Celý areál se bude skládat z více zón. Fanzóna bude volně přístupná i pro fanoušky bez vstupenek. Bude tam probíhat doprovodný program včetně promítání zápasů na velkoplošné obrazovce,“ popisovala Barsony.

Vstupenky na zápasy Plzně s Českými Budějovicemi a na souboj legend už jsou v prodeji v síti Ticketportal. Na zbylá utkání půjdou do prodeje od 16. května. Ceny se pohybují od 390 do 990 korun na stání za brankami a od 490 do 1990 korun na sezení na hlavních tribunách.

Z pohledu české extraligy se bude jednat o sedmé a osmé utkání pod širým nebem v historii, poslední tři se však konala mimo české území. Naposledy letos v únoru nastoupily Karlovy Vary a Plzeň k západočeskému derby u skokanského můstku v německém Klingenthalu. V Česku se na venkovních kluzištích naposledy utkaly v lednu 2016 Brno se Spartou za Lužánkami.

Winter Hockey Games se měly původně uskutečnit již v roce 2020 ve Špindlerově Mlýně pod sjezdovkou ve Svatém Petru. Akce, na níž se měly představit tehdy prvoligové Kladno s hrajícím majitelem Jaromírem Jágrem proti Vrchlabí a extraligové týmy Hradce Králové se Spartou, byla ale dvakrát odložena kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením. Částečnou náhradou byl poté loňský exhibiční Souboj legend v O2 areně, který připomněl český triumf na olympiádě v Naganu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články