Hlavní obsah

Je Země kulatá? Další bizár slovenského ministerstva kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník služebního úřadu slovenského ministerstva kultury Lukáš Machala (Slovenská národní strana SNS) nepovažuje za podložené tvrzení, že Země je kulatá. Reagoval tak na otázku, zda mají dostat ve veřejnoprávním médiu prostor také lidé, kteří tvrdí, že Země je plochá.

Foto: FB Iniciativa pro veřejnoprávnost a nezávislost, Novinky

Pracovníci RTVS protestují v černém oblečení proti zrušení této veřejnoprávní instituce

Článek

„Určitě ano. Je podložené, že Země je kulatá?“ reagoval na položenou otázku Machala v rozhovoru pro veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS). „Byl jste ve vesmíru? Nebyl jste, já také ne, nevím,“ dodal.

Machala už v minulosti šířil konspirace, když tvrdil, že ilumináti připravují třetí světovou válku a jediný, kdo může svět zachránit, je ruský prezident Vladimir Putin.

V minulosti působil Machala na ministerstvu školství, když v čele resortu stála nominantka SNS Martina Lubyová. Předseda SNS Andrej Danko tehdy Machalu označil za kompetentního a vzdělaného člověka. Na ministerstvu školství však nevydržel dlouho. Opětovnou šanci dostal po loňských parlamentních volbách od ministryně kultury Martiny Šimkovičové (nominantka SNS).

Vládní koalice vedená premiérem Robertem Ficem (Směr) chce zrušit RTVS a nahradit tuto veřejnoprávní instituci Slovenskou televizí a rozhlasem (STVR), čímž by došlo automaticky k výměně současného generálního ředitele.

Jedním z důvodů rušení RTVS je údajná „jednosměrnost“ informování občanů ze strany veřejnoprávního média. Redaktor RTVS se proto zeptal Machaly, zda by v STVR měli dostat prostor také lidé, kteří mají jiný názor na to, že Země je kulatá, a tvrdí, že Země je plochá. Právě na tuto otázku odpověděl Machala kladně.

Slovenská vláda zrušila veřejnoprávní média a nahradila je novými

Zahraniční

Výběr článků

Načítám