Hlavní obsah

Proč tam lezeš? Nešťastník pohřbil šance Bayernu dvěma minelami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě chyby v klíčových okamžicích, dva inkasované góly. Stoper Bayernu Mnichov Kim Min-če by měl úterní semifinále fotbalové Ligy mistrů, v němž jeho celek remizoval 2:2 s Realem Madrid, rychle vymazat z hlavy. Nebýt jeho minel, třeba by mnichovský gigant šel do středeční odvety ve Španělsku s dvoubrankovým náskokem. „Pokaždé tam šel moc zbrkle,“ zlobil se trenér Thomas Tuchel.

Foto: Christian Bruna, ČTK/AP

Kim Min-če (vpravo) z Bayernu Mnichov a Vinícius Júnior z Realu Madrid v souboji

Článek

Rozhozenému kouči se nelze divit. Obě Kimovy minely rozcupovaly plány Bayernu na kousíčky.

V úvodu semifinálového duelu měl mnichovský gigant navrch. Za podpory nabitých tribun soupeře mačkal, brankář Andrij Lunin byl neustále v permanenci. Pak ale přišel kiks číslo jedna.

Rychlonohý Vinícius Júnior si seběhl na střed, Kim ho následoval. Čiperný Brazilec ale následně bleskově otočil kormidlo a pádil směrem k brance Bayernu. Korejský obránce jeho úhybný manévr zbaštil i s navijákem. Následovala milimetrová přihrávka Toniho Kroose, perfektní zakončení a vedoucí gól Realu.

„Nechápu, proč tam lezl. S tím, jak je Vinícius rychlý, nebyla šance ho chytnout,“ kroutil hlavou bývalý ligový fotbalista Zdeněk Folprecht ve studiu stanice Premier Sport. „Zbytečně se nechal vytáhnout. Taktická chyba,“ doplnil ho někdejší skvělý stoper Tomáš Ujfaluši.

„Střední obránce tohle nemůže udělat. Kdyby mu někdo kryl záda, tak fajn. Ale vystoupit takhle zbrkle,“ nechápal Tuchel.

Trenér Bayernu o poločase zkusil vzkřísit tým prohozením křídel. Rošáda vyšla na jedničku s hvězdičkou. Leroy Sané krátce po pauze zprava vnikl na střed a srovnal, Jamal Musiala zleva o chvíli později vyrobil penaltu pro Harryho Kanea. Bavorský celek rázem vedl.

Když už se zdálo, že si dokráčí pro cenné vítězství z prvního zápasu, deset minut před koncem přišel čas na kiks číslo dva.

Kim zezadu objal útočícího Rodryga jako starého známého ze střední školy. Bohužel, tohle se ve vlastní šestnáctce nesluší. A v Lize mistrů už vůbec ne. Francouzský sudí Clément Turpin rezolutně ukázal na puntík a Vinícius se záhy zapsal mezi střelce podruhé. Srovnané účty, 2:2.

„Přitom (Rodryga) nejdřív bránil dobře, ale pak se přesunul úplně blbě na opačnou stranu. Bez faulu to už nešlo stihnout,“ tušil Folprecht.

„Zase ta zbrklost, udělal to vážně hloupě. A ve chvíli, kdy mu přišel na pomoc Eric Dier, ještě navíc fauloval,“ mrzelo Tuchela.

Když si vypůjčíme tenisový žargon, rozhodla dvojchyba. S níž kouč Bayernu bohužel mohl dělat pramálo.

Kim v úspěšném čtvrtfinále proti Arsenalu odehrál jen patnáct minut odvety. Ve stoperské dvojici vedle Diera figuroval Matthijs de Ligt. Jenže toho do semifinálového prologu nepustilo čerstvé zranění kolene.

Další stoper v pořadníku? Dayot Upamecano. Obrovitý Francouz byl na lavičce, ale zotavoval se ze zdravotních potíží. A navíc si také občas střihne nějakou tu minelu. Vždyť v únoru dokázal dostat červenou ve dvou utkáních po sobě. Jednu v Lize mistrů proti Laziu, druhou v bundeslize proti Bochumi. Oba duely Bayern prohrál.

Sázka na Kima tak byla logickým vyústěním. Bohužel pro Bayern ale i mírně tragickým.