Vdovský důchod: Kdo má nárok, jak dlouho lze pobírat a jak o něj zažádat

muž

Úmrtí blízké osoby je bolestnou událostí. O to více, když se jedná o ztrátu partnera. Kdo má v tomto případě nárok na vdovský důchod? Jak dlouho lze pobírat a na co si dát pozor?

Vdovské a vdovecké důchody náleží mezi tzv. pozůstalostní důchody. Poskytují se ovdovělým osobám z českého důchodového systému. Kdo má nárok? Jak je to s podáním žádosti a následnými povinnostmi?

Kdo má nárok na vdovský důchod

Vdova či vdovec má nárok na vdovský/vdovecký důchod po zemřelém partnerovi, tj. manželce či manželovi pobírající starobní nebo invalidní důchod, případně pokud ještě nebyla příjemcem důchodu, tak byla splněna podmínka potřebné doby pojištění pro nárok na starobní či invalidní důchod. Získání potřebné doby pojištění není třeba v případě, pokud osoba (manželka či manžel) zemřela následkem pracovního úrazu. Další podmínkou pro nárok na vdovský/vdovecký důchod je, že manželství trvalo k datu úmrtí manželky či manžela.

Pakliže pozůstalá osoba uzavře nové manželství, tak dnem sňatku zaniká nárok na vdovský/vdovecký důchod. Rovněž pokud bylo manželství rozvedeno, tak pozůstalostní důchod po bývalém partnerovi (manželce/manželovi) nenáleží. Stejně tak nevzniká nárok na důchod po družce, druhovi či registrované partnerce nebo partnerovi. A to ani v případě, pokud spolu dlouhodobě žili ve společné domácnosti.

Podání žádosti osobně i online

Žádosti o vdovský/vdovecký důchod vyřizuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zažádat je možné osobně, jakožto případně k tomuto úkonu zmocnit jinou osobu na základě udělené plné moci. Žádost se žadatelem sepíše zaměstnanec na oddělení důchodového pojištění. Druhou a rychlejší i pohodlnější možností je podání žádosti v elektronické podobě prostřednictvím e-Portálu ČSSZ s využitím elektronické identifikace. Zažádat je možné až 5 let zpětně. V takovém případě bude výplata přiznání od data vzniku nároku a nevyplacené splátky důchodu budou následně doplaceny.

Délka vyplácení dávky

Výplata vdovského/vdoveckého důchodu je přiznána standardně na dobu jednoho roku od smrti manželky či manžela. Po uplynutí této doby výplata důchodu náleží jen ve striktně určených případech. A to, pokud pozůstalá osoba se stará o nezaopatřené dítě či pečuje o dítě, popřípadě o svého rodiče či o rodiče zemřelé manželky či manžela jenž jsou závislí na pomoci ve II., III. či IV. stupni. Dále pakliže je osoba sama v invalidním důchodu ve III. stupni či osoba pobírající výplatu pozůstalostního důchodu dosáhla zákonem určeného věku.

Povinnosti osoby pobírající vdovský/vdovecký důchod

Povinností je do 8 dnů sdělit ČSSZ jakoukoli skutečnost mající vliv na důchod a jeho výplatu, jedná se zejména o změnu adresy, čísla účtu pro zasílání důchodu, jakožto i uzavření nového manželství apod.

Zdroj: https://www.cssz.cz/web/cz/vdovsky-vdovecky-duchod

https://www.penize.cz/vdovsky-duchod/450155-vdovsky-duchod-2024-kdo-ma-narok-a-kolik-dostane

Náhledové foto: Pixabay