Pokojové rostliny, které se hodí do pokojů, kam nejde moc světla

Existují druhy rostlin, které vykvetou i v těch nejtmavších koutech vašeho bytu. Zatímco plastové rostliny jsou jednou z možností, existuje celá řada živých rostlin, které jsou schopny prosperovat i v podmínkách s nedostatkem přímého slunečního světla. Následující přehled představuje několik zajímavých druhů pokojových rostlin, které zůstanou zdravé a krásné i v místnostech s omezeným osvětlením.

Šplhavnice

Šplhavnice, známá také jako “nemrtvá rostlina”, je nenáročná a je známá svou schopností růstu i v podmínkách nedostatečného světla. S krásně panašovanými listy je ideální volbou pro každého, kdo hledá rostlinu odolnou vůči tmě.

Tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk je tradiční volbou pro místnosti s nedostatkem světla. Tato nenáročná rostlina je vhodná i pro ty nejtmavší prostory a její odolnost vůči suchu a stínu ji činí ideální volbou pro začátečníky i zkušené zahrádkáře.

Zelenec

Zelenec je další pokojová rostlina, která snáší špatné světelné podmínky. Svojí bujnou a košatou povahou přináší do místnosti svěžest a živost. Jeho schopnost množení prostřednictvím sazenic na koncích květních stonků je dalším bonusem pro milovníky rostlin.

Zamiokulkas

Tato pevná a vitální rostlina se vyznačuje krásně lesklými lístky a snese i minimální osvětlení. Zamiokulkas je moderní volbou pro ty, kteří hledají nenáročnou rostlinu s elegantním vzhledem.

Šplhavnice – Epipremnum / Foto: Shutterstock

Bromélie

Bromélie jsou tropické pokojovky, které se vyznačují exotickými květenstvími a snesou i stínové podmínky. Jejich kvetení přináší do místnosti krásu a barvitost, ačkoliv po kvetení může následovat odumření mateční rostliny.

Fitónie

Fitónie jsou rostliny s výrazně zelenými lístky a pestrou žilnatinou, která dodá každé místnosti barevný prvek. Snášejí rozptýlené světlo a vyšší vzdušnou vlhkost, což z nich činí skvělou volbu pro místnosti s omezeným osvětlením. Jsou skvělou volbu pro koupelny nebo kuchyně.

Kalatea

Kalatea je zajímavou rostlinou s nápadnými listy, které dodají místnosti šmrnc. Tato rostlina není pouze atraktivní díky svým unikátním listům, ale také má schopnost reagovat na změny světla, kdy se večer svírají a ráno roztahují, což přináší dynamiku do interiéru a vytváří z ní zajímavou rostlinu k pozorování.

Foto: Shutterstock, zdroj: Housebeautiful