Nákup NET4GAS byl strategický, ztráta se čekala, reagoval Síkela na kritiku

foto Ilustrační foto - Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na tiskové konferenci 9. ledna 2024, Praha.

Praha - Ztráta v hospodaření podniku NET4GAS, který loni koupil stát, byla podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) očekávaná. Hlavním důvodem bylo nedodržení smluvních závazků ze strany ruského Gazpromu. Nákup společnosti je dlouhodobá investice motivovaná očekávaným opětovným nárůstem objemu přepravy plynu přes Českou republiku, napsal dnes Síkela na síti X. Reagoval tím na kritiku stínového premiéra hnutí ANO a bývalého ministra průmyslu Karla Havlíčka, podle něhož nese Síkela plnou odpovědnost za předražený nákup firmy.

Společnost NET4GAS loni prodělala 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom skončila v zisku přes 6,2 miliardy korun. Firmu loni v závěru roku koupil státní ČEPS. Za společnost zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů.

"Finanční situaci firmy NET4GAS jsme otevřeně uváděli již v době nákupu a očekávaná ztráta za rok 2023 byla součástí všech znaleckých posudků, které jsme si nechali udělat pro rozhodování o investici. Znalci jasně prokázali, že hodnota firmy je o několik miliard vyšší, než cena, za kterou jsme ji kupovali," uvedl Síkela.

Pohledávky, které má firma vůči ruskému klientovi, aktivně vymáhá prostřednictvím mezinárodní arbitráže. "Společnost NET4GAS disponuje peněžními prostředky blížícími se devíti miliardám korun. Plní své závazky a letos v lednu zvýšila ratingová společnost Fitch Ratings zvýšila její hodnocení," doplnil ministr.

Zdůraznil, že postupně vzroste role plynu při nahrazování uhelných zdrojů, a to jak ve výrobě elektřiny, tak tepla. S tím vzrostou i nároky na přepravu plynu, kterou zabezpečuje právě NET4GAS. "Jednou z podmínek řízeného a bezpečného odchodu od uhlí tedy je stabilita dodávek, pro kterou je nutné zajistit zejména bezpečnost a spolehlivost plynárenské přepravní infrastruktury," napsal Síkela. Jedním z kroků, jak toho docílit, byl právě i nákup NET4GAS.

Havlíček ale míní, že nákup ztrátové firmy byl předražený. "Zaplatil jste přehnaně moc a jediný, kdo na tom vydělal, jsou vaši kamarádi v bankách. A odnesou to domácnosti a firmy," vzkázal opoziční politik Síkelovi.

NET4GAS provozuje 4000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze a vyhlašuje regulační stupně, tím tedy rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Jakékoli problémy s plynovody NET4GAS by zásadně ohrozily dodávky plynu do země.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď