Česko se připravuje na nápor z Ukrajiny. I další uprchlíci najdou uplatnění, zní z vnitra

Lidé čekají ve frontě v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině, 3. července 2023, Praha.

Ministerstvo vnitra připravuje scénáře pro další migrační vlny z Ukrajiny

Ministerstvo vnitra připravuje scénáře pro další migrační vlny z Ukrajiny. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška může zvýšený zájem o dočasnou ochranu na území Česka vyvolat na Ukrajině přijaté snížení věku pro odvody do armády. I proto je podle opozice potřeba, aby válčící strany vytáhly bílý prapor a začala mírová jednání. Co všechno je ve hře?

Namísto ve 27 do války už ve 25 letech – to je změna v rámci tvrdší ukrajinské mobilizace přijaté v polovině dubna. „Mobilizační zákony a snižování věku branné povinnosti může vést ke zvýšení motivace ukrajinských mužů opustit svoji zemi,“ řekl Vondrášek pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Další sankce pro Rusko: USA je uvalily na stovky subjektů. Mezi nimi je i firma ze Slovenska

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) si myslí, že by nová migrační vlna mohla nastat i v případě, že by Ukrajina válku s Ruskem prohrála.  I další váleční uprchlíci by podle něj našli v Česku uplatnění. „Mnoho Ukrajinců vstupuje na trh práce. Pro nás rozhodně není nevýhodné, abychom tady měli pracovní síly. Je to citlivá a senzitivní věc a bezpečnostní situace se ke vztahu k Ukrajincům nehorší,“ namítl ministr pro CNN Prima NEWS.

Statistiky ministerstva vnitra hovoří jasně. Na konci loňského roku pobývalo přes půl milionu Ukrajinců legálně na území České republiky. Za nárůstem cizinců u nás je zejména vydávání dočasných ochran - těch bylo 375 tisíc. Ukrajinci tvoří přes 54 % všech cizinců v Česku.

„Celá Evropa a také Amerika pomáhá Ukrajině, jak to jen jde - s vojenským materiálem nebo Slováci s energiemi. Ale kdo tedy bude bojovat? Na jednu stranu nemá smysl, abychom ji podporovali vojensky, když tam na druhou stranu nebudou muži, kteří ji budou používat,“ okomentovala situaci poslankyně za ANO a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová pro CNN Prima NEWS.

Podle hnutí SPD se jedná o nekonečný příběh, který má řešení pouze v příměří mezi Ukrajinou a Ruskem. „Ten příliv bude z okolních států - například z Polska, protože tam už ukrajinské ambasády nevydávají pasy, z těchto míst bude největší tlak na Česko,“ řekl pro CNN Prima NEWS poslanec Radek Koten.

Ministerstvo vnitra už proto podle jeho šéfa Rakušana připravuje scénáře pro případ nových migračních vln.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vrchol hnusu a karikatura, trefují se do Babiše politici za slova o české muniční iniciativě

Tagy:
válka armáda Slovensko Ukrajina Vít Rakušan Česko USA Rusko Martin Vondrášek Ministerstvo vnitra České republiky