Zlín: Lidé udávají sousedy kvůli kůlnám na dvorcích baťovských domků. Mělo by to skončit

Regulím omezující úpravy baťových domků zřejmě odzvonilo.

Úpravy baťovským domků ve Zlíně podléhají přísným pravidlům, lidé udávají sousedy

Baťovské domky stojí ve Zlíně už zhruba sto let. Město je z velké části památkovou zónou. Při opravách musejí lidé dodržovat přísná pravidla památkářů. Pokud si chtějí postavit na zahradě skleník nebo kůlnu, mají smůlu. Obyvatelům se ale zřejmě blýská na lepší časy.

Kůlny i nejrůznější přístřešky stojí téměř u každého baťovského domku. Pokud nejsou povolené, hrozí jejich majitelům pokuta nebo odstranění. „Je to folklor a je jich velmi mnoho. Kupodivu velmi mnoho z nich je povolených,“ sdělil vedoucí stavebního úřadu na zlínském magistrátu Petr Skácel.

ČTĚTE TAKÉ: Vyšší daň z nemovitosti jako trest pro nepoctivce. Města sahají k razantním změnám

Stavební úřad ve Zlíně řeší ročně desítky případů, kdy má majitel domku na zahradě údajně černou stavbu. Většinou jde o oznámení starostlivých obyvatel města.

„Prostě udají souseda, že něco provedl. Následně zahajujeme správní řízení, jestli lze stavbu dodatečně povolit nebo ji musí odstranit,“ řekl Skácel. Jedna ze zlínských občanek je podle něj tak aktivní, že se jí podařilo nahlásit k prošetření přes sto okolních staveb sousedů.

Kromě přístaveb nesmí kolem baťovských domků stát ani žádné volně stojící stavby, jako jsou třeba kůlny, altány, pergoly nebo bazény. Dobrou zprávou je, že město Zlín připravuje společně s památkáři zmírnění těchto podmínek.

„Aktuálně se dokončuje územní studie, která se vztahuje na lokality Podvesná a Zálešná. Svou dílčí částí bude obsahovat i možné typy doplňkových staveb,“ uvedla vedoucí odboru kultury a památkové péče na magistrátu města Eva Ryndová.

Přísná pravidla se musejí dodržovat i při obnově samotných domků. Ty totiž musejí mít jednotný baťovský vizuál. V minulém roce udělili památkáři ve Zlíně pokuty za nedodržení zmíněných pravidel v hodnotě téměř čtyřiceti tisíc korun. Za letošek už to bylo třicet tisíc.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nastal čas investovat do nemovitostí, míní experti. Poradili, jak si vystačit s pětistovkou

Tagy:
dům Zlín nemovitost regulace stavební úřad památková péče Baťovy domky Památkáři