Nepřijetí eura je ostuda, říká ministr Dvořák. Zmínil výhody, které by nová měna přinesla

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN)

Ministr Dvořák k výročí 20 let od vstupu do EU

Česká republika se při vstupu do Evropské unie zavázala k přijetí eura, a to, že svůj závazek dosud neplní, je podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) ostudou. Člen vlády to řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Zmínil také hlavní výhody, které by přijetí nové měny přineslo.

„Důvodů pro přijetí eura je spousta, a jsem rád, že se v tuto chvíli vede tato debata. Euro má celkem dvacet zemí EU a dalších pět zemí, které jsou v Evropě a nejsou v Unii, a spokojenost s touto měnou přesahuje šedesát procent,“ nastínil Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Lepší zaplatit, než tu mít nechtěné běžence, říká Dvořák. Řeči o stopnutí migrace jsou lži

Euro by podle ministra Česku přineslo hned řadu benefitů. „Jsou to například desetimiliardové náklady spojené s tím, že v Česku neustále měníme mezi korunami a eurem. A že musíme udržovat neustále nějaké rezervy na krytí kurzových rizik, a to jsou nepochybně zvýšené náklady,“ sdělil s tím, že by s eurem odpadla i velká část administrativní zátěže.

Celý rozhovor s ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem, ve kterém promluvil o plánech Česka v EU, si můžete přehrát ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Musíme sedět za volantem EU, ne na místě spolujezdce, řekl Pavel. Vyzval k přijetí eura

Tagy:
měna Evropská unie Martin Dvořák přijetí eura ekonomika politika finance vláda