Legendární Senna předpověděl svou smrt: Mám-li zemřít, ať je to rychlé a neskončím na vozíku

Jeden z největších pilotů formule 1 v historii Ayrton Senna často závodil na hraně, až ho někteří měli za hazardéra se životem. Nebezpečný styl se mu nakonec stal osudným 1. května přesně před 30 lety, kdy zahynul po tragické nehodě v italské Imole. I po tak dlouhé době mrazí z toho, že si svou smrt v jednom z rozhovorů předpověděl.

Je to přesně 30 let, co sportovní svět strnul v naprostém šoku. Po tragické nehodě v italské Imole zahynula rocková hvězda mezi piloty F1, trojnásobný šampion Ayrton Senna. Skon legendy legend představoval tak přelomovou událost, až tehdejší šéf mezinárodní automobilové federace Max Mosley předpovídal formuli 1 definitivní zánik.

Zatímco jeho proroctví se nevyplnilo, z přesnosti jiné předpovědi související se Sennovou smrtí až mrzí. Jde o slova, která o svém možném osudu vyřkl samotný Brazilec, a to pouhé čtyři měsíce před neblahou Velkou cenou San Marina.

Pronesl je v lednu 1994, kdy se rozkoukával v novém týmu Williams. Tehdy uprostřed testování nového vozu v portugalském Estorilu při jednom z rozhovorů prohlásil: „Bude to sezona plná nehod. Odvažuji se říci, že budeme mít štěstí, pokud se nepřihodí něco vážného.“

A jako kdyby to nestačilo, vyslovil vzápětí ještě děsivější věštbu.

„Pokud se mi někdy stane nehoda, která mě má stát život, pak doufám, že to bude rychlé. Nechtěl bych skončit na vozíku. Nechtěl bych trávit dlouhé měsíce v nemocnici a trpět s jakýmkoli zraněním. Pokud mám žít, chci žít naplno. Velmi intenzivně, protože jsem intenzivní člověk. Zničilo by mi život, kdybych měl milovat jen na půl.“

V první květnový den 1994 pak skutečně po karambolu v zatáčce Tamburello zemřel nedlouho poté, co jej vrtulník dopravil do špitálu Maggiore.

Život v milisekundách

Senna byl nejen fenomenální jezdec, ale i originální osobnost. Někteří ho měli za nezodpovědného, jiní přímo za arogantního. Pravdou je, že rozhovory s ním nebývaly nudné. A zdaleka nejen tehdy, když mluvil o svém arcirivalovi Alainu Prostovi, jehož nazýval zbabělcem.

Dodnes se citují třeba Sennova slova o údělu jezdců F1.

„Bez citů a emocí by byl život velmi nudný. A některé pocity můžeme zažít jen my, piloti formule jedna,“ tvrdil. „Máme štěstí, že jsme se ocitli v tak výsadní roli. Zároveň je to pro nás ale dost stresující. Ať už jde o vítězství, rekordy či prohry. O průjezd zatáčkou v rychlosti, o níž jste si ještě před chvílí mysleli, že ji projet nelze. Nebo o neúspěch, štěstí, vztek, nadšení, stres i bolest – nikdo jiný tohle všechno nezažívá ve srovnatelné intenzitě jako my. Patří k tomu naše potýkání s egem, s nebezpečím, s bezprostředním ohrožením vlastního zdraví. A to neustálým, sekundu po sekundě. Náš život plyne v milisekundách.“

O rizicích, do kterých se závod co závod pouštěl, jako věřící člověk hodně přemýšlel.

„Mezi vírou a strachem ze smrti nebo zranění je velký rozdíl,“ tvrdil. „Život je něco, co nám Bůh dává. A v mnoha případech záleží na nás, zda budeme používat zdravý rozum, abychom mu ukázali, že chápeme, že zdraví a život jsou pro nás velmi důležitým darem. Je naší odpovědností tak důležitý dar chránit.“

Pomáhá i po smrti

Svůj život nakonec neochránil, jiné ano.

Formule jedna po Sennově smrti přistoupila k mnohým bezpečnostním opatřením, která závody učinila mnohem bezpečnějšími. Těsně před svou smrtí navíc se sestrou Vivian vymysleli charitativní projekt, který za posledních 30 let pomohl bezpočtu brazilských dětí z nouze a chudoby.

Na počty titulů zná historie daleko úspěšnější závodníky. Silou odkazu se však Ayrtonu Sennovi může rovnat málokdo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Letos medaile bude, tuší Šlégr. Prohra doma s USA před 20 lety? Nejsmutnější chvíle mé kariéry

Tagy: