Přišlo WhatsAppem? ODS použila Babišovu zbraň a převezla ANO s webem. Schytala ale i kritiku

Koalice Spolu rozjela proti hnutí ANO svou antikampaň do evropských voleb.

ANO zahájilo kampaň před volbami do Evropského parlamentu

Česko, pro tebe všecko. S takovým sloganem přišel šéf hnutí ANO Andrej Babiš, nyní se o něj ale musí chtě nechtě podělit s koalicí Spolu. Té se totiž povedlo zaregistrovat doménu s jeho slovy na jeden celý rok a spustila antikampaň, v níž Babiše i kandidátku do evropských voleb Kláru Dostálovou osočují z podpory Ruska. Koláž a web ceskoprotebevsecko.cz sdíleli na sociálních sítích především politici ODS se slovy „přišlo WhatsAppem“. Ne všechny podporovatele vládních stran ale kampaň potěšila. Redakce CNN Prima NEWS požádala ODS o reakci.

Na úplném počátku byl obrázek. Na něm Andrej Babiš a Klára Dostálová. Oba dva měli na tváři ruské vlajky, mezi nimi pak visel nápis „Rusko, pro tebe všecko“. Hlavní profil ODS na platformě X sdílel koláž se slovy „přišlo WhatsAppem“, čímž si rýpl do profláklého způsobu vedení kampaně ze strany hnutí ANO.

Nejprve nebylo příliš jasné, že jde přímo o antikampaň koalice Spolu, na což poukázali také někteří diskutéři na sociálních sítích. Ostatně hlavní profil ODS sdílel koláž, na níž nebyl nijak zvlášť označen zadavatel a osoba, která ji vypracovala.

Zmíněný obrázek následně začali sdílet také politici ODS, tentokrát ovšem s odkazem na web ceskoprotebevsecko.cz. Právě tam se v patičce stránky objevila poznámka, že je zadavatelem a zpracovatelem opravdu Spolu. „Do Evropy volte raději Spolu, tam vám žádné Rusko nehrozí…“ stojí též na webu pod kýženým obrázkem.

ANO má smůlu, doména jim nepatří

Ze seznamu domén na cz.nic lze též vyčíst, že ODS zaregistrovala adresu ceskoprotebevsecko.cz už 26. dubna 2024, a to na jeden celý rok. Hnutí ANO tak přišlo o příležitost využít nejnovější slogan svého předsedy pro svůj vlastní web a kampaň do evropských voleb, Spolu si naopak může pogratulovat za „doménový úlovek“.

Novinář E15 Jakub Zelenka odpoledne na sociální síti X poznamenal, že další podrobnosti šly vyčíst z tzv. metadat obrázku. Upozornil například na adresu obrázku, která vedla do složky „antikampaň“ pro letošní evropské volby. Nechybí ani jméno grafika, který za koláží stál, konkrétně Michal Kupilík.

Dále metadata odhalila platformu a nástroje, díky kterým se dával obrázek dohromady, v tomto případě šlo o MacBook a program Adobe Photoshop. Nechybí ani chronologický záznam změn v souboru. „Lidé na to často zapomínají téměř u všeho. Přitom to (metadata) jde vyčistit jedním klikem,“ podotkl Zelenka ke sdíleným screenshotům.

Právě nejasnosti okolo původu obrázku – nebo přílišná podobnost s rétorikou hnutí ANO, jen z druhého konce – nepotěšila některé údajné voliče vládní pětikoalice. Soudě podle reakcí některé zamrzelo, že ODS zvolila „podprahovku“ a nepřiznala kampaň na první dobrou, jiným se zase nelíbila podoba samotné koláže.

Ve chvíli, kdy by si vládní strany z celé situace udělaly legraci a přiznaly kampaň už v prvním příspěvku, byla by podle Lukáše Valeše sice hloupá, ale dala by se uhájit. „Ne se takto nachytat na švestkách. Navíc zákon hovoří jasně o tom, že zadavatelé reklamy – je-li politická – musí uvést zdroje financování. Tedy kdo si kampaň objednal a kdo ji zaplatil. To je další věc, může dojít i k problému se zákonem. Opravdu jde o něco, co bychom v českém veřejném prostoru neradi viděli,“ dodal Valeš.

Babišovi o Česko nejde, zní z ODS

Redakce CNN Prima NEWS požádala občanské demokraty o komentář ke kampani. „Babiš dlouho pomáhal putinovskému režimu: jako Česká republika jsme byli zcela závislí na ruském plynu, Rusové měli šanci dostavovat Dukovany. Jeho výroky o ruské agresi na Ukrajině jdou na ruku Putinovi, jsou naivní a dokládají, že nerozumí mezinárodní politice. Všichni si pamatujeme cestu Radka Vondráčka do Ruska, kde se podbízel lidem ze sankčních seznamů. A takto bychom mohli pokračovat,“ zdůvodnil antikampaň mluvčí ODS Jakub Skyva.

„Rozhodli jsme se proto poukázat na fakt, že Babišovi o Česko opravdu nikdy nešlo. Považovali jsme za nutné reagovat na prázdné volební heslo hnutí ANO, naše kampaň ale zůstává dále pozitivní. Na naše sdělení dostáváme zejména pozitivní reakce – i když je zřejmé, že se nemůže líbit všem,“ konstatoval na závěr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odešla všestranně zajímavá osobnost, vzpomíná Václav Klaus na Miroslava Macka. ODS dal směr, píší další.

Tagy: