Tajemství dávné hrůzy. V Göringově domě našli zakopané lidské kostry bez rukou a nohou

Hermann Göring byl mimo jiné zakladatelem Gestapa a vrchní velitel Luftwaffe.

V domě Hermanna Göringa se našly kostry bez končetin

Jeden z domů zakladatele gestapa Hermanna Göringa skrýval po desetiletí hrůzné tajemství. V objektu zvaném Vlčí doupě stojícím na území východopruského města Kętrzyn se nyní, 79 let po druhé světové válce, našlo pět koster bez rukou a nohou. Informoval o tom německý web Der Spiegel.

Čekali ledacos, ale takový nález je musel hodně zaskočit.

Badatelé pod vedením Oktaviana Bartoszewského se vydali prozkoumat komplex Vlčí doupě (německy Wolfsschanze), rozkládající se ve městě Kętrzyn na území dnešního Polska. Skupina budov a bunkrů má temnou minulost, v letech 1941-44 tu často pobýval Adolf Hitler, jeden ze zdejších domů rád využíval i Hermann Göring. A právě v objektu, který patřil vrchnímu veliteli Luftwaffe, odkryl tým Bartoszewského podle listu Der Spiegel hrůzný objev.

Amatérští archeologové pod dřevěnou podlahou našli kosterní pozůstatky pěti lidí. Skelety nebyly kompletní, chyběly jim části rukou a nohou. Nález byl o to děsivější, že jedna z koster patřila dítěti starému zhruba deset let, kousek od ní spočívala lebka novorozence.

„Byli jsme naprosto šokováni,“ přiznal Bartoszewski, který objekt Vlčí doupě zkoumá již několik let.

Nazí a neznámí

Přivolaní policisté došli k závěru, že nalezená těla leží pod zemí již delší dobu, nemohou tedy patřit obětem žádného nedávného zločinu. Zjistili též, že tam musela být uložena nahá.

Jaký příběh se za nimi skrývá? To se dá těžko odhadovat.

Není dokonce vůbec jisté, že o nich Göring věděl. Badatel Bartoszewski si třeba podle různých indicií myslí, že je někdo pod zem zakopal ještě před stavbou domu v roce 1940. Zároveň se však domnívá, že si jich dělníci při základových pracích ani v takovém případě nemohli nevšimnout.

Prozatím nelze vyloučit žádnou z možností. Ani to, že na vině je masová vražda spáchaná nacisty. Teorií je však víc, některé počítají s polskými a sovětskými agenty, kteří v oblasti po válce operovali. Nedaleko Göringova domu se též nacházel ústav pro mentálně postižené, oběti tedy mohly pocházet i odsud.

Policie je teprve na začátku vyšetřování, zatím má jen několik nepřímých vodítek. Třeba že páteř jedné z obětí byla značně zakřivená, deformovaná lebka jiné z nich se našla bez viditelného očního důlku. Posunuté čelisti zase naznačovaly, že jedinec mohl mít během svého života značné zdravotní problémy.

Objev kostí v Göringově domě je v někdejším Hitlerově komplexu jasně nejmrazivějším nálezem od roku 1959, kdy se místo změnilo v morbidní turistickou atrakci. Návštěvníky sem láká mimo jiné fakt, že nacistický vůdce právě odsud zahájil invazi do Sovětského svazu.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Paleontologové na Karlovarsku objevili čelist neznámého zvířete z třetihor

Tagy: