Šichtařová: Ekonomické zlo přichází z EU a kolektivistické Ameriky. Měli bychom se vzepřít

Ekonomka Markéta Šichtařová

Co na to vaše peněženka 30.4.2024

Všechno ekonomické zlo není principiálně způsobeno Evropskou unií, ale také kolektivistickou ideologií, která k nám přichází z Ameriky. Uvedla to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonomka Markéta Šichtařová (Svobodní).

Šichtařová zdůraznila, že vystoupení z Evropské unie není samospásné a nejdříve je třeba vzepřít se „ideologii“ jako je například Green Deal či migrační pakt. „Pak si třeba česká společnost zvolí vládu, která nebude na vše kývat Evropské unii a bude si moci vybudovat svobodnější prostor,“ sdělila.

ČTĚTE TAKÉ: Řecko jde proti proudu, bude mít šestidenní pracovní týden. Kterým směrem míří Česko a EU?

Podle ekonoma Petra Bartoně je to ale nesmysl a pokud bychom se nepřipojili k záležitostem jako Green Deal, zůstali bychom odříznutí od zbytku Evropy. „Vzpomeňme si na komunismus a jak jsme vypadali, když jsme nemohli obchodovat se světem,“ argumentoval s tím, že bychom zchudli a jedinou sociální jistotou by byla možná tak dovolená v Jugoslávii jednou za deset let.

Podle Šichtařové je ale momentálně socialistická právě celá západní Evropa. „A když ji budeme stále jenom servilně kývat, tak je to stejně krátkozraké jako kývat tomu, že jsme měli zůstat součástí toho socialistického východního bloku,“ poznamenala v pořadu Co na to vaše peněženka.

Šichtařová ovšem uznala, že vzepřít se a zároveň zůstat v Evropské unii není úplně možné. „Je pravdou, že pokud se postavíme proti té ničivé ideologii, tak nás EU zaklekne, ale já jsem přesvědčená o tom, že by to potom vyvolalo jakousi sněhovou kouli,“ sdělila ekonomka s tím, že pokud by se Unie rozštěpila a my byli na chvostu Evropy, mohli bychom vybudovat daleko svobodnější prostředí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Až napotřetí prošla úprava systému emisních povolenek. Výnosy půjdou na ekologii

Tagy:
Evropská unie Petr Bartoň Co na to vaše peněženka Markéta Šichtařová ekonomika