Odešla všestranně zajímavá osobnost, vzpomíná Klaus na Macka. ODS dal směr, píší další

Bývalý prezident Václav Klaus zavzpomínal na Miroslava Macka.

Zemřel Miroslav Macek

Miroslav Macek se významně podílel na vzniku polistopadové autentické pravice, uvedl exprezident Václav Klaus. Odešla podle něj všestranně zajímavá osobnost. Na sociálních sítích se po zprávě, že bývalý místopředseda ODS ve věku 79 let zemřel, šíří příspěvky, které vyjadřují pozůstalým upřímnou soustrast. „Odešel Miroslav Macek. Byl to on, který Občanské demokratické straně dal sílu a jasný směr,“ uvedl lékař Boris Šťastný. Podle novináře Jindřicha Šídla byl politik spolu s Klausem a Josefem Zieleniecem symbolem prvních let ODS. Řada lidí vzpomíná i na legendární facku, kterou Macek uštědřil exministrovi zdravotnictví Davidu Rathovi.

„Dnes nás překvapila velmi smutná zpráva. Zemřel Miroslav Macek, jeden z mých nejbližších politických spolupracovníků, politik, který měl významný podíl na vzniku české polistopadové autentické pravice a spoluzakladatel ODS,“ napsal na sociální sítě exprezident Klaus.

ČTĚTE TAKÉ: Od vztyčeného prostředníku po Mackův pohlavek. Volný není prvním politickým hrubiánem

Macka si nesmírně vážil pro jeho jasné politické myšlení, schopnost srozumitelně formulovat své názory a pro jeho přesvědčivé vystupování, kterým uměl strhnout lidi kolem sebe.

Zahradu „vypiplal po mackovsku“

„Mirek byl aktivní, pracovitý člověk mnoha zájmů. Naše veřejnost jej, kromě člověka politického, zná jako úspěšného a oblíbeného spisovatele. Nebojácně se pustil do několikadílného pokračování Jirotkova Saturnina, psal detektivky a dokonce překládal Shakespearovy sonety. Jeho milovaným koníčkem byla zahrada, kterou po ‚mackovsku‘ vypiplal do překrásného místa klidu a pohody,“ líčil.

S Mackem podle něj odchází „nejen významný a talentovaný člověk české polistopadové politiky, ale také všestranně zajímavá osobnost, která bude chybět nejen jeho rodině, ale nám všem“. „Chci touto cestou vyjádřit nejen svůj smutek, ale především hlubokou soustrast jeho rodině,” dodal Klaus.

Ti, kteří Macka osobně znali, na něj vzpomínají jako na skvělého přítele i rádce. „Byl mi poradcem a návodem na čisté žití. Ještě mlád duchem i tělem odešel opravdovej chlap, který kde koho podržel ať slovem, nebo činem. Je to velká ztráta pro naši zemi, naši náladu, naši cestu. Nejupřímnější soustrast Petře a všem nejbližším,“ napsal jeho kamarád, básník Petr Jachnin.

Lékař Boris Šťastný Macka označil za toho, kdo „dal Občanské demokratické straně sílu a jasný směr“. „To, že tu Mirek, stejně jako jeho stará dobrá ODS už není s námi, je velkou ztrátou pro tuto zemi. Čest jeho památce,“ napsal na sociální síti X. Novinář Šídlo připomněl, že Macek, Václav Klaus a Josef Zieleniec byli symboly prvních let ODS.

Poslechněte si, jak Šídlo pro CNN Prima NEWS na Macka zavzpomínal a jaké momenty jeho kariéry vyzdvihl:

Muž mnoha talentů

Svou soustrast vyjádřil i expremiér Mirek Topolánek. „Zemřel spoluzakladatel ODS, autor Čtyř poděbradských artikulí, zubař a politik, gurmet a gurmán, kuchař a zahradník, překladatel a spisovatel, sběratel, bonviván. A já ho měl rád. Sbohem Mirku, upřímnou soustrast a sílu, Petro,“ vzkázal.

„S Miroslavem Mackem jsem se osobně neznal. V pravicovém politickém spektru se ovšem mnoho tak sečtělých a argumentačně přesvědčivých osobností od roku 1989 neobjevilo. I proto ho jeho méně, avšak všeho schopní odpůrci okopávali pokryteckými moralistickými frázemi. Na víc se nezmohli, neboť v politickém rozhledu a diskusi mu často nesahali ani po kotníky. Čest jeho památce,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Vyjádření ke zprávě o Mackově smrti sdílela také ODS: „Miroslav Macek byl výrazný politik, který ovlivnil směřování České republiky ke svobodě a volnému trhu. Nebál se ostře formulovat své názory a stát si za nimi. I proto bude chybět.“

Najdou se však i tací, kteří nevyzdvihují Mackovy politické schopnosti, ale především pohlavek, který v roce 2006 uštědřil exministrovi zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD). „Zemřel Miroslav Macek, muž mnoha talentů,“ napsal jeden z uživatelů a přiložil snímek, na němž k incidentu došlo. „Mirku, pozdrav tam nahoru a minimálně za tohle díky,“ dodal k videu další uživatel.

Tagy: