Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
1. května 2024 18:21
Čas čtení 0:29

Výhra pro ženská práva. Polsko povolilo prodej „pilulky po“ bez receptu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Výhra pro ženská práva. Polsko povolilo prodej „pilulky po“ bez receptu
Zdroj: Refresher/Eliška Kubů

Do teď byla nouzová antikoncepce dostupná pouze na recept, pro který žena musela na gynekologii. Od prvního května si ji však Polky koupí volně v lékárně.

Pro ženy mohl dříve nákup jen s receptem znamenat komplikace, protože takzvaná „pilulka po“ zabírá jen tři dny po nechráněném styku. Mnoho polských gynekologů a gynekoložek ji navíc z náboženských důvodů odmítalo předepsat. Zájem o pilulku podle lékárníků*lékárnic naroste.

1. května 2024 10:35 Čas čtení 1:03 Šestnáct let a její první dotyk od muže. Další poškozená promluvila o Cimickém Šestnáct let a její první dotyk od muže. Další poškozená promluvila o Cimickém

Změnu zákona prosadila vláda už v lednu, jak informovalo například Reuters. Zákon sice vetoval prezident Andrzej Duda ze strany Právo a spravedlnost (PiS), ale vláda v čele s Donaldem Tuskem z Občanské platformy ho obešla pomocí vyhlášky.

„Budeme stíhat všechny, kteří budou nelegálně prodávat ‚pilulky po‘,“ uvedl další poslanec PiS Przemysław Czarnek, jak píše ČT24. Tuskova vláda přitom chce reprodukční práva žen posilovat. O umožnění těhotenství do dvacátého týdne má hlasovat v červnu, i u něj se ale očekává prezidentovo veto a odpor opozice. 

Domů
Sdílet
Diskuse