e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Globální odklon od principů volného trhu znepokojuje ekonomy

02.05.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CETA: Globální odklon od principů volného trhu znepokojuje ekonomy

Globální ekonomiky přehodnocují svou makroekonomickou politiku, přičemž nové ekonomické strategie vyvolávají obavy ekonomů z možného zpomalení světového ekonomického růstu a omezení konkurenceschopnosti.

V posledních několika letech se světové ekonomiky výrazně odklonily od volnotržních zásad směrem k opatřením, která jdou naopak proti principů globalizace a mají posílit především soběstačnost a národní bezpečnost. Nedávné setkání ministrů financí Francie, Německa a Itálie v rámci kterého se zavázali ke koordinované ekonomické spolupráci ve snaze vytvořit protiváhu Washingtonu a Pekingu, které čím dál více chtějí chránit své domácí trhy, tento trend významně podpořilo. Plánovaná politická opatření totiž zahrnují široké spektrum nástrojů jako jsou cílené dotace, daňové pobídky, regulace, cla a obchodní omezení.

Tato opatření jsou populární v mnoha zemích, avšak někteří političtí leadeři a ekonomové vyjadřují obavy, že by takové zásahy shora mohly zpomalit globální růst. M. Ayhan Kose ze Světové banky je jedním z výrazných skeptiků a tvrdí, že tato opatření celkový globální ekonomický vývoj zcela jistě přibrzdí a situaci spíše zhorší. Podle Mezinárodního měnového fondu mohou být podobné státní intervence přínosem, pokud jsou ovšem prováděny správně a jsou použity výhradně k řešení mimořádných tržních selhání. Diskuze o vládních intervencích do ekonomik se vyvíjí již od průmyslové revoluce, nicméně současná vlna opatření představuje další odklon od klasické ideologie otevřených volných trhů. Není divu, faktory jako pandemie COVID-19, problémy v dodavatelských řetězcích, inflace, geopolitická napětí a změna klimatu nasměrovaly státní priority a uvažování vládních představitelů směrem k protekcionistickým idejím.

Nejen Evropská unie, ale také USA a další ekonomicky silné státy přijaly zákony o miliardových dotacích pro strategicky významné domácí podniky a firmy. Například Jižní Korea připravila zákon s názvem K-Chips, který má podpořit místní výrobce čipů. Tyto podpory jsou většinou zaměřené na strategicky významné technologie a boj proti změně klimatu. Přestože Evropská unie dlouhodobě sama do značné míry k tomuto globálnímu trendu přispívá, minulý rok silně kritizovala Čínu pro její záplavu trhu levnými elektrickými vozidly subvencovanými vládou. Prezident Joe Biden rovněž vyzval ke zvýšení cel na ocel a hliník z Číny jako reakci na dotovaný čínský export do USA. 

Odklon od principů volného trhu tak mezi ekonomy vyvolává obavy, že tento trend může v dlouhodobém horizontu negativně ovlivnit globální hospodářskou stabilitu. Čím více se země soustředí na národní zájmy a ochranu svých trhů, tím více může dojít k omezení mezinárodního obchodu a k oslabení vzájemných ekonomických vazeb, které byly dlouho považovány za klíčové pro celosvětový ekonomický růst.

Jakub Dostál, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama