HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad

Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat. Sehnal prázdný kontejner, jehož nájem činí 1 100 Kč/měsíc a postavil si na něm přístavbu i s vybavením. Smutné je, že si téměř třicetiletý pracující muž nemohl dovolit bydlení v nájmu a skončil doslova a do písmene v kontejneru. Podívejte se, jak vypadá bydlení na 7 m2.


tiny house
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: CNBC Make it (se souhlasem)

Šílenost nebo geniální nápad?

Nápady některých umělců jsou často za hranou chápání lidí techničtějšího rázu. Anebo... co si o bydlení na 7 m2 myslíte vy? Napadlo by vás vytvořit si dům ze žlutého kontejneru na odpad a umístit si ho doprostřed hlavního města? Devětadvacetiletý umělec tu hodlá bydlet velmi dlouho, avšak nikoliv trvale. Přečtete si, co bylo hnacím motorem celého konceptu, a podívejte se také, jak to vypadá uvnitř tohoto skromného bydlení.

Alternativní styl bydlení byla jediná cesta

Mladý umělec hledal bydlení v centru velkoměsta, a protože se ceny nájmů neustále zvedají, neviděl jiné východisko, než zvolit alternativní styl bydlení. A co víc, rozhodl se na problém s vysokými cenami nájmů poukázat poměrně kreativní cestou.

Využil situace k protestu

S myšlenkou bydlení v kontejneru přišel i nový plán. Tento nadějný mladík byl pobouřený neustále se zvyšujícími cenami za nájemní bydlení, a tak se proti tomu rozhodl protestovat. Tento krok učinil proto, aby lidé začali mluvit o problémech s životními náklady v centru hlavního města. Neočekává, že se touto cestou vydají i další lidé. Pro něj to však byla jediná možnost, jak bydlet v této oblasti, což je docela šílené. Nikdo by neměl skončit na 7 m2 jen proto, aby si vůbec mohl dovolit bydlení ve městě, kde má svoji práci nebo kam chodí studovat. Jak i sám prohlásil: „Rozhodně to není cesta, kterou bych chtěl, aby se tento projekt ubíral. Je to spíše upozornění na problémy s bydlením.“

Aktuální ceny městských bytových nájmů

V kontejneru platí měsíční nájem: 1 100 Kč (aktuální ceny kontejnerů si můžete zjistit zde) + výroba mini domečku (cena viz níže).

V pražském bytě 1+1 (centrum) by zaplatil 29 800 Kč.

V brněnském bytě 1+1 (centrum) by zaplatil 18 800 Kč.

Domek si navrhl úplně sám v 3D programu

Jelikož je náš dnešní protestant vystudovaný architekt, nejenže měl přístup do různých 3D programů, mohl také využít svých znalostí konstrukčních návazností i estetického cítění k návrhu mini domku. Stejně tak si zařídil i všechno okolo stavebního ohlášení nového „domova“.

S pozemkem mu podali pomocnou ruku

Sám by projekt nezvládl ufinancovat, a tak se obrátil na různé organizace s prosbou o finanční pomoc (příspěvky). K jeho štěstí se mu jedna charita působící v uměleckém sektoru ozvala zpět. Díky nim dokázal sehnat skvělou lokalitu v centru města, odkud to má do práce jen 15 minut na kole.

Kolik stojí bydlení v kontejneru?

Celý projekt stál nadějného umělce necelých 120 000 korun. Tato částka zahrnuje i cenu za všechny stavební materiály, nábytek a vybavení uvnitř mini domku.

Hrubou konstrukcí strávil zhruba tři týdny, přičemž ji postavil úplně sám s pomocí přátel. Dalšími „vysokými náklady“ byl převoz stavby na finální místo, což se vyšplhalo na 10 000 Kč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

Pojďme nakouknout dovnitř

Vstup do kontejnerového příbytku je poněkud zvláštní, ale není to nic, co by mladý člověk nezvládl. Musíte se totiž skrčit a přelézt okraj kontejneru. Trochu vám pomohou dva přidělané schůdky umístěné před objektem. Celý interiér je dále vyrobený z překližky – police, pracovní deska i zásuvky. Nahoru do prvního patra čili do postele se každý den dostává po žebříku.

Lednice je velmi malá (o rozměrech cca 20 x 30 cm) s hloubkou 25 cm. Jeden by řekl, že je až zbytečná, ale našemu umělci stačí. Podívejte se, jak se pohybují ceny mini ledniček, zde. V kuchyni je také malý vařič (aktuální cenové srovnání mini vařičů najdete zde) a zabudovaná nerezová nádoba, která by měla připomínat dřez. Je však bez odtoku. Podívejte se v krátkém videu, jak má umělec tento systém vymyšlený (3:52).

Doma se nesprchuje a na záchod chodí jinam

Napadá vás řešení pitné vody a odpadů na pozemku? Pitnou vodu si tento chlapík napouští každých pár dní do cca 40 cm vysoké nádoby, přičemž se jí zásobuje ze sousedovy hadice s přívodem pitné vody. S jeho svolením samozřejmě.

A odpady? Náš dnešní hrdina se nesprchuje doma. Velmi často se chodí sprchovat do práce nebo do fitness centra. WC na pozemku řeší mobilní toaletou.

Ptáte se, proč by byl někdo ochotný takhle žít?

Pravděpodobně to není zřejmé. Kromě upozornění na vysoké nájmy bytů ve velkoměstech, které si nemohou studenti ani pracující dovolit, za tím hledejte také úsporu peněz. Tento bystrý chlapík plánoval, že v takovém domku bude bydlet jeden, dva nebo možná tři roky a poté se přestěhuje. Během této doby chtěl našetřit dostatečně velký obnos peněz nejen pro nové bydlení na úrovni, ale i k různým investicím.

Bydlení se brzy promění v umělecké dílo

V době, kdy se mladý architekt vrátil z dlouhého pobytu v zahraničí, ho nenapadlo, že se ceny městských nájmů během té doby natolik zvýší. A už vůbec ne, že se po návratu odstěhuje do kontejneru na odpadky. Jakmile se s tímto novým životním stylem sžil, napadlo ho vytěžit z projektu maximum a spojil potřebné s užitečným – svůj nový domov koncipoval jako umělecké dílo, které později rád přesune do galerie umění.

Vydáno dne:
01.05.2024

Photocredit: CNBC Make it (se souhlasem)

2

Zvládli jsme si sami postavit malý dům a bylo to nečekaně super, říkají majitelé

Barbora a Tibor si postavili svépomocí malý dům, ve kterém se rozhodli žít, dokud se ji nenarodilo dítě. Přečtěte si jejich příběh v článku... Číst více →



Mladí hokejisté z Jihlavy vlastnoručně přestavěli maringotku za 90 tisíc na moderní dům

I s minimem zkušeností lze přestavět maringotku na parádní moderní tiny house. Podívejte se na povedenou rekonstrukci Ondry a Davida... Číst více →



Výhled z domu v Jizerkách je legální extází. Tom a Kuba stvořili božské místo za 1,5 mil

Přátelská dvojka, Tomáš s Kubou, vložili 1,5 milionu do nového projektu. Nevěděli přitom, jak to celé dopadne. Ani jeden nebyl se stavbou tiny housu zkušený... Číst více →



Farmář Pavel ušetřil za stavební pozemek a luxusní chatu postavili na skalním výběžku

Farmáři Pavel a Hana si postavili krásný tiny house na jejich BIO farmě. Jak to šlo s úřady a získáním stavebního povolení, když stavěli na skále?.. Číst více →



Marek postavil jeden z prvních kontejnerových domů v Česku. Stavba vyšla na 790 tisíc

Ze starých lodních kontejnerů si postavil jeden z prvních tiny housů v Česku. Co na něj říkáte?.. Číst více →



Moderátor Pepa Libický znovu boduje. Navštívili jsme jeho tiny house u Staré Huti

Navštívili jsme s redakcí domek Pepy Libického, který přestavěl ze starého kurníku. Využijte jedinečné příležitosti nakouknout k Pepovi domů... Číst více →



Hokejisté přestavěli maringotku za 90 tisíc. Při stěhování je zachránil 88letý důchodce

Mladí hokejisté Ondra a David si svépomocí postavili tiny house z maringotky. Jak probíhal přesun domu z Jihlavy až pod Brdy?.. Číst více →



Úřad zakázal novomanželům zastavět víc než 10 m2. S výzvou si přesto poradili

„Maximálně 10 m2 zastavěné plochy na pozemku,“ slyšeli novomanželé, když si chtěli postavit bydlení snů. Nyní bydlí v tiny housu s terasou... Číst více →