HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům

„My jsme levnější,“ argumentují jedni. „Ale zakážou vás,“ oponují druzí. Dohadování prodejců tak často může připomínat spíše hašteření malých děcek. Výjimkou nejsou ani prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů, kteří jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?


Hádka výrobců tepelných čerpadel a plynových kotlů mate zákazníky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem) a Shutterstock

Když konkurenční boj nezná hranic

Není žádnou novinkou, že při propagaci a vychvalování svého výrobku někdy prodejci sklouznou k tomu, že se tak trochu pustí do konkurence. Často tak svůj produkt staví do kontrastu s jiným, konkurenčním výrobkem, aby na porovnání demonstrovali kvalitu a výhody toho, co sami nabízí. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního. Trh je velký a výrobků je na něm velké množství. Z toho důvodu se musí obchodníci snažit své potenciální zákazníky zaujmout. Nesmí to však překročit určitou mez.

V poslední době se do sebe tímto způsobem pustily dvě skupiny, a to výrobci tepelných čerpadel a výrobci plynových kotlů. Každý z nich vytahuje proti druhému řadu argumentů, které mají zákazníky odradit. Pojďme se na tyto argumenty podrobněji podívat.

Zákaz F-plynů bude znamenat i zákaz tepelných čerpadel

Nejdřív se zaměřme na argumenty plynařů proti tepelným čerpadlům. V poslední době se začala šířit zpráva, že zakážou plyny nezbytné pro chod tepelných čerpadel, což bude tedy de facto znamenat zákaz tepelných čerpadel. Jedná se o takzvané F-plyny neboli fluorované skleníkové plyny. Ty se nachází nejen v čerpadlech, ale také například v klimatizacích a dalších zařízeních. Využívají se zde jako chladicí či topné prvky.

Ačkoliv bude tento plyn s největší pravděpodobností opravdu zakázán, konec tepelných čerpadel to v žádném případě nebude. Výrobci pouze budou muset plyn nahradit jiným, například propanem, který už je i nyní některými výrobci využíván. Navíc budou mít dostatek času se na zákaz připravit.

Aktuální ceny tepelných čerpadel na českém trhu si můžete porovnat zde.

Zdraží elektřina a tepelné čerpadlo bude stát majlant

Je všeobecně známo, že tepelné čerpadlo využívá pro svůj chod elektřinu. Nelze je však porovnávat s jinými přímotopy nebo různými kotli na elektřinu. Tepelné čerpadlo totiž část energie čerpá ze vzduchu, vody nebo země. Argument zdražení bychom navíc mohli používat proti všem spotřebičům, které jsou závislé na elektřině. Samozřejmě v případě extrémního zdražení elektřiny a nízkého topného faktoru může být tepelné čerpadlo velmi nákladným způsobem vytápění.

S rostoucím počtem tepelných čerpadel hrozí přetížení sítě

Dalším argumentem proti je možné přetížení sítě, pokud by velké množství lidí začalo vytápět tepelnými čerpadly a nabíjet své elektromobily. Jakmile síť nebude schopna zvládnout tento zvýšený nápor, mohlo by dojít k jejímu přetížení, což znamená, že poptávka po elektřině by překročila její dodávku. To by mohlo vést k poklesům napětí, nebo dokonce k výpadkům elektrického proudu.

Tyto potenciální problémy se začaly řešit na konci minulého roku v Německu. Němečtí provozovatelé distribučních soustav mohou od ledna 2024 dočasně omezovat dodávky elektřiny pro tepelná čerpadla a nabíjecí místa pro elektromobily, aby zachovali stabilitu sítě. Elektrické sítě ani v Německu ani u nás prozatím nejsou natolik rozvinuté, aby mohl každý vytápět elektřinou, na druhou stranu však neustále dochází k jejich modernizaci a rozšiřování.

Topný faktor tepelného čerpadla je nižší, než se uvádí

Ano i ne. Je pravda, že výrobci tepelných čerpadel často uvádí co nejvyšší možnou hodnotu topného faktoru, aby produkt působil co nejefektivněji. Velmi však záleží na typu tepelného čerpadla. Pokud se bavíme o tepelném čerpadle, které získává energii ze země nebo z vody, může být hodnota topného faktoru opravdu taková, jakou výrobci slíbili.

Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací

Tepelné čerpadlo je velmi hlučné

Podobně jako v předchozím bodě, i zde záleží na konkrétním přístroji. Pokud si připlatíte za luxusnější variantu, pravděpodobně vás tepelné čerpadlo v noci budit nebude. Jiné to bude s levnými tepelnými čerpadly z asijských e-shopů, která budou slyšet i vaši sousedi.

Ceny luxusnějších tepelných čerpadel najdete zdeNa levnější alternativy se můžete podívat například tady.

Plynový kotel bude brzy zakázán

Dostáváme se na druhou stranu barikády, kde se šíří argumenty proti plynovým kotlům. Médii proběhly zprávy o možném zákazu plynových kotlů, kterých se konkurenti okamžitě chytli. Jak je to ovšem se zmíněným zákazem ve skutečnosti?

V Evropské unii se skutečně objevil návrh, který má plynové kotle nějakým způsobem omezit. Nicméně nehovoří se v něm o zákazu tohoto zařízení, ale pouze o zákazu prodeje některých druhů. V praxi by to znamenalo, že od roku 2029 nebude možné určitý typ zařízení prodávat. Nikdo se však nebude muset svého plynového kotle zbavovat. Mimo to je důležité zdůraznit, že se jedná prozatím pouze o návrh.

Na ceny bezpečných a povolených plynových kotlů se můžete podívat například tady.

Plyn bude nedostupný nebo předražený

Na podzim roku 2021 zasáhla všechny panika, která pokračovala prakticky během celého roku 2022. Cena plynu se tehdy vymkla jakékoliv kontrole. Navíc byla jeho budoucnost značně nejistá. Lidé se tak začali strachovat nejen o jeho cenu, ale také dostupnost. Toho se samozřejmě hned chytila konkurence, která si na nejasnostech ohledně plynu postavila argumentaci. Situace vyvolaná energetickou krizí a světovými konflikty se však začala uklidňovat na začátku roku 2023, kdy cena plynu opět prudce klesla, a od té doby je relativně stabilní. Za stabilizaci poměrů může mimo jiné také větší pluralita zemí, které do tuzemska plyn dováží. Jedná se o velkou změnu oproti předešlým rokům, kdy byl do České republiky dovážen plyn pouze z jedné země.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

Je to fifty fifty

Když se podíváme na jednotlivé argumenty, můžeme s klidným srdcem říct, že si obě strany nemají co vyčítat. V zápalu konkurenčního boje na sebe navzájem „plivou“ a kritizují se. Na jednu stranu je pochopitelné, že jsou v dnešní době potřeba tak trochu ostré lokty, na druhou stranu by však vždy měly být zachovány hranice slušnosti a fair play.

Vydáno dne:
30.04.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem) a Shutterstock

12

Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?

Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody... Číst více →



Srovnání tepelného čerpadla a uhlíkových fólií

V reakci na nedostatek informací o levnějších alternativách tepelných čerpadel jsme se rozhodli více zaměřit právě na toto téma... Číst více →



Zájem o plynové kotle značně vzrostl na úkor tepelných čerpadel

Zatímco před rokem si Česi do novostaveb instalovali zejména tepelná čerpadla, situace se významným způsobem otočila... Číst více →



Jak funguje tepelné čerpadlo? V nízkých teplotách často neobstojí

Většina lidí sice má povědomí o existenci tepelných čerpadel, jak ale tyto systémy fungují, ví už málokdo. Přečtěte si, na jakém principu jednotlivá tepelná čerpadla pracují... Číst více →



Druhy tepelných čerpadel: Chybně zvolená čerpadla domácnostem prodělávají

Vzduch, země nebo voda? Přinášíme ucelený přehled o jednotlivých typech tepelných čerpadel, který vám pomůže vybrat to správné... Číst více →



Zákaz plynových kotlů se nechystá. Šířené informace nejsou pravdivé

Poslední dobou se můžeme dočíst o tom, co vše se nám chystají úředníci z Bruselu zakázat... Číst více →



Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací

Nekupujte zajíce v pytli. Zjistěte, zda je pro vás tepelné čerpadlo tou pravou volbou nebo se vám více vyplatí zůstat u klasických způsobů vytápění... Číst více →