Hlavní obsah

Trump obratem zbohatl o 37 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump obdržel 36 milionů nových akcií společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG) v hodnotě kolem 1,6 miliardy dolarů (37,5 miliardy Kč). V úterý to oznámila sama společnost. Ve středu pak její akcie propadly téměř o deset procent.

Foto: Justin Lane, Reuters

Bývalý prezident USA Donald Trump

Článek

Trump, který již vlastnil více než 78 milionů akcií TMTG, obdržel neočekávaný zisk v podobě nových akcií, protože cena jedné akcie zůstala nad referenční hodnotou 17,50 dolaru po dobu 20 obchodních dnů v řadě od doby, kdy se s akciemi začalo veřejně obchodovat, uvedl server CNBC.

Trumpův podíl v Trump Media nyní činí 65 procent. Při ceně 50 dolarů na akcii tak jeho podíl dosahuje hodnoty 5,7 miliardy dolarů (139,8 miliardy Kč).

Akcie firmy ale ve středu odepsaly 9,6 procenta a propadly se až na 45,1 dolaru za kus. To je výrazně méně než 26. března, kdy TMTG vstoupila na burzu Nasdaq se startovací cenou vyšší než 70 dolarů na akcii.

TMTG, která vlastní aplikaci Truth Social, se začala na burze obchodovat po fúzi se společností Digital World Acquisition Corp., účelovou akviziční společností neboli SPAC. Tento typ fúze nabízí mladým společnostem rychlejší a snadnější cestu k veřejnému obchodování s akciemi.

Agentura AP připomíná, že Trump, který se letos na podzim bude znovu ucházet o Bílý dům, momentálně nemůže akcie své firmy prodat. Peníze, které v nich drží, tak zatím existují jen na papíře. Na Wall Street totiž platí v případě fúze „dohoda o uzamčení“ po dobu šesti měsíců, kdy hlavní akcionář nemůže akcie prodat ani nějak jinak s nimi nakládat. Jde o obranu firem před velkými investory, kteří by chtěli svůj podíl okamžitě prodat, čímž by však mohli výrazně snížit cenu akcií.

Trumpova mediální firma loni prodělala 1,4 miliardy, akcie prudce spadly

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám