Hlavní obsah

Američani nám vyhlásili hybridní válku, budou platit, hrozí Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že Spojené státy zákonem o konfiskaci ruského majetku ve prospěch Ukrajiny vyhlásily Rusku „hybridní válku“. Medvěděv to uvedl na Telegramu s tím, že si to Rusko nenechá líbit a podobné akce zahájí samo.

Foto: Profimedia.cz

Ruský exprezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Konfiskace zmraženého ruského majetku v USA by mohla Ukrajině zajistit pět miliard dolarů (přes 117 miliard korun). Dá se ovšem očekávat, že Američané se schválením počkají na další země G7 a Evropské unie, píše americká televize ABC News.

„Stalo se něco neočekávaného, jejich (americký) stát nám vyhlásil hybridní válku, včetně války právní a soudní. Vytvořil mechanismus nezákonného přivlastňování ruských cenností, který je zcela v rozporu s mezinárodním i naším vnitřním právem,“ prohlásil na Telegramu Medvěděv, jehož země si chce v rozporu s mezinárodním právem přivlastnit kus Ukrajiny, kam v roce 2022 zahájila invazi.

Rusko také samo zkraje invaze bez jakéhokoli přijetí zákona přímo ukradlo například zahraniční letadla nebo součástky do nich.

Ukrajinci se v Kyjevě chlubí ukořistěnou a zničenou ruskou vojenskou technikou

Válka na Ukrajině

Medvěděv dále uvedl, že si americkou hybridní válku nenechá Rusko líbit, přiznal však, že Moskva nedisponuje významným množstvím amerického státního majetku a že ruská odpověď na americkou konfiskaci bude „asymetrická“.

„Mluvíme o exekuci, například na základě soudního rozhodnutí, na majetek soukromých osob nacházejících se v jurisdikci Ruska,“ napsal ruský exprezident s tím, že se podle něj bude jednat o peníze nebo movitý a nemovitý majetek.

Rusko by k tomuto kroku podle Medvěděva mohlo přistoupit na základě rozšíření stávajícího zákona číslo 1194 Občanského zákoníku Ruské federace, který říká, že ruská vláda může uložit „odvetná omezení majetkových a osobních nemajetkových práv občanů a právnických osob“. Ruský exprezident by chtěl, aby tato práva přímo zanikla a aby Rusko americký majetek zabavilo ve prospěch státu.

„Amerika a Američané musí za svá zločinná rozhodnutí zaplatit,“ uzavřel Medvěděv, který je známý svými siláckými prohlášeními.

Po začátku války utekli. Teď se tisíce Rusů vracejí domů a pomáhají Putinovi

Zahraniční

USA a jejich spojenci na začátku ruské nevyprovokované invaze na Ukrajinu zmrazili ruská zahraniční aktiva v hodnotě 300 miliard dolarů (přes 7 bilionů korun). Tyto peníze prozatím zůstaly nevyužity a většina z nich se nachází v zemích Evropské unie, připomíná ABC News.

Skupina deseti právních expertů na mezinárodní právo z celého světa v dopise zaslaném skupině G7 už koncem února dala zelenou k použití zabaveného ruského majetku k obnově Ukrajiny. Státy Evropské unie o této možnosti hojně diskutují, zatím však nedošlo ke konečnému rozhodnutí.

Použití zmrazeného ruského majetku na obnovu Ukrajiny je zákonné, rozhodli právníci

Ekonomika

Výběr článků

Načítám