Hlavní obsah

Jižní Korea se obává severokorejského teroru na ambasádách. Na pěti místech zvedla stupeň hrozby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek v pěti ze svých diplomatických budov zvedlo stupeň hrozby kvůli možnému teroristickému útoku ze strany Severní Koreje. O této hrozbě ministerstvo informovala rozvědka. Týká se to ambasád v Kambodži, Laosu a Vietnamu a konzulátů v ruském Vladivostoku a čínském Šen-jangu.

Foto: Profimedia.cz

Policejní zásah u ambasády v Soulu (Ilustrační foto)

Článek

„Máme několik náznaků, že se Severní Korea připravuje provést teroristický útok proti našim diplomatickým pracovníkům a občanům,“ uvedla jihokorejská Národní zpravodajská služba (NIS) s tím, že Pchjongjang do oblastí, kde hrozí útok, nedávno vyslal další agenty.

Riziko útoku je podle ministerstva vysoké. Stupeň teroristické hrozby ve čtvrtek zvedlo ze stupně „Pozor“ na stupeň „Poplach“, jenž je druhý nejvyšší na jihokorejské stupnici, píše agentura Reuters.

Jihokorejské Národní protiteroristické centrum ve čtvrtek na schůzi jednalo o opatřeních, jimiž by mohlo ochránit jihokorejské diplomaty a budovy, ve kterých pracují.

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl informátorem CIA

Svět

Severokorejská státní média dlouhodobě kritizují obvinění z terorismu jako snahu diskreditovat oponenty Washingtonu.

Z útoků na civilní obyvatelstvo, jako jsou bombové útoky na soulském letišti nebo na palubě jihokorejského letounu, byla Severní Korea obviňována už za studené války.

Spojené státy ji ze seznamu státních sponzorů terorismu sice v roce 2008 odstranily, v roce 2017 se tam ale vrátila zpět v souvislosti se smrtí Kim Čong-nama, nevlastního staršího bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ten byl na letišti v Malajsii zabit chemickou bojovou látkou VX.

KLDR vypálila balistické rakety do Japonského moře. Letěly 300 km

Svět

Výběr článků

Načítám