Star Wars: The Bad Batch
89/100 - 28×

Star Wars: The Bad Batch

Klonové války skončily a Republika se pomalu mění v Galaktické Impérium. Klonový oddíl 99, známý také jako Špatná Várka, se proto snaží najít své místo v galaxii, která prochází rapidní změnou. Každý člen týmu má jedinečné vlastnosti a tvoří tak pozoruhodnou skupinu. My sledujeme Špatnou Várku, jak se po válce vydává na žoldnéřské mise, kdy se snaží najít nový smysl života.

USA | 2021 | Pauza
vysílání
3 sezóny | Disney+ | 30 minut
žánr
Animovaný, Dobrodružný, Sci-fi
hrají
Dee Bradley Baker (Lovec), Dee Bradley Baker (Střelec), Dee Bradley Baker (Echo), Dee Bradley Baker (Tech), Dee Bradley Baker (Bourač), Michelle Ang (Omega), Jimmi Simpson (Royce Hemlock), Keisha Castle-Hughes (Emerie Karr), Noshir Dalal (Rampart), Ian McDiarmid (Sheev Palpatine), Stephen Stanton (Wilhuff Tarkin), Rhea Perlman (Cid), Wanda Sykes (Phee Genoa), Corey Burton (Cad Bane), Ming-Na Wen (Fennec Shand)

Recenze třetí řady seriálu Star Wars: The Bad Batch

Recenze třetí řady seriálu Star Wars: The Bad Batch

Dámy a pánové, jsme už vážně u konce. Vadná Várka to nakonec dotáhla na tři řady a máme za sebou poslední díl. Dnes se tedy ohlédneme za celou sérií, ale také zhodnotíme celý seriál a porovnáváme ho i se zbylými animovanými seriály. Jak si tedy seriál vedl?

10 0
2.5.2024

Následující článek obsahuje spoilery z finále třetí řady. Pokud jste tedy závěr seriálu ještě neviděli, čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

V průběhu třetí řady jsme vám pravidelně přinášeli naše průběžné názory na vyvíjející se třetí řadu, tudíž nemá smysl neustále dokola opakovat to, co bylo již vyřčené. Pouze zde necháme pár odkazů, kdyby si chtěl někdo zpětně podívat, jak jsme průběh dané řady viděli. Dnes na to půjdeme malinko jinak a zaměříme se pouze na to, co jsme ještě neřešili.

Lucasfilm a potažmo Dave Filoni si vždy umí připravit finále tak, aby divák byl ve větší míře spokojen. To alespoň platilo pro animované seriály Star Wars: The Clone Wars či Star Wars: Rebels. I když jsme se v průběhu řady sem tam dočkali pár hluchých míst, finále nám vytřelo zrak. A to v obou případech. Poslední roky ale studio ztrácí kontrolu nad svými finálovými epizodami, které naopak už neumí doručit ten tížený zážitek. Vzpomeňme si na uplácané finále třetí řady Mandaloriana, podivný konec Boby Fetta a ne tak úderné zakončení Ahsoky v porovnání se začátkem seriálu. Dobrá zpráva je, že poslední díl Vadné Várky není žádným průšvihem, přesto máme k němu více výhrad, než by bylo zdrávo. A rovnou do toho skočíme po hlavě.

Ze seriálu a potažmo konce převládá z tvůrců obrovská touha nechat přežít veškeré postavy, které se za pět deset let využijí v jiných projektech. Strach někoho zabít byl enormní. Což nakonec vyústilo v to, že Filoni se rozhodl nechat hlavní partu pohromadě. I v Rebels panovaly stejné obavy, tam ale postavy aspoň odloučil na několik dlouhých let. Na druhou stranu je lepší nechat postavy naživu, než je za pár let oživovat a složitě to (ne)vysvětlovat. Finálovému dílu ale chybělo určité emocionální vypětí a smrt jedné postavy by tomu stoprocentně pomohla.

(Střelec je nejzajímavější postavou s nejlepším vývojem. Foto: Disney+)

A pokud ani to ne, tak nabídneme příklad číslo dvě. Dějová linka se Střelcem a jeho akutními potížemi s rukou je konečně vyřešena. Střelec o ruku přijde, nicméně nám tvůrci nenabídnou přesný záběr na to, jak se to stane a co následuje. A to je obrovská chyba. Chápeme, že jsme stále v animovaném seriálu, ale problém je zcela jinde. Střelec přijde o ruku a posléze ho vidíme o deset minut později, jak ji má ošetřenou a je de facto v pohodě. Abychom dokázali s postavou soucítit a napojit se na ni, je nutné s každou postavou prožít veškeré vzestupy a pády. Bezprostřední pohled a Střelcova reakce na useknutou ruku by nám lépe pomohla se na postavu napojit. A právě tyto zrychlené a nedodělané scény seriál malinko podkopávají.

Stejně je tomu i u Ramparta a Naly Se, kteří mimochodem dostali jednu z nejlepších (vedlejších) scén v celém finále. Nala Se je postava, která tu je s námi již od dob prequelových filmů, Rampart je zase jednou z nejlepších původních postav v celém seriálu. Oba v daném díle umřou, jenže seriál po jejich smrti hned skočí jinam a my nemáme čas ani vstřebat jejich oběť. A jelikož si na postavy následně nikdo ani nevzpomene, jejich smrt tak působí naprosto zbytečně a neprocítěně.

Příšeru Zilla snad nemá smysl ani řešit. Jedná se o nástavbu ze seriálu The Clone Wars a toto stvoření zde bylo jen pro jediný účel – poničit základnu, mít obrovskou potvorou v posledním díle. Jen si vzpomeňme, jakou úlohu a hloubku měl Zillo v Klonových válkách. A samozřejmě musíme zmínit i klony ohánějící se napodobeninou světelných mečů. Stejně jako v Mandalorianovi ve finále druhé a třetí řady je zkrátka nutné představit nové postavičky kvůli novým hračkám, které pak už nikdy neuvidíme. Bylo to opravdu nutné? Nemohla Vadná Várka svést boj s normálními vojáky? Vyšlo by to nastejno.

(Otcovská figura Lovce fungovala na jedničku. Foto: Disney+)

A teď jdeme na to nejzásadnější – příběh okolo Omegy. Ta se stala srdcem celého příběhu a tvůrci ji začátkem třetí řady nominovali na nejdůležitější postavu vůbec a cennou akvizici pro Impérium. Jelikož se ale přesně nedozvíme, proč je ona zrovna tak důležitá, její příběh působí neúplně. O projektu Nekromant se opět nic nedozvíme a Filoni pouze láká na další a další seriály a ne uzavřít alespoň jednu dějovou linku zde. Impérium zase prohrává, jejich komunikace napříč organizací je příšerná, výměna dat otřesná – tudíž celý projekt s Omegou zaniká a Impérium musí začít znovu nanovo (vlastně úplně stejná dějová linka jako s Gideonem ve finále třetí řady Mandaloriana, pozn. red.). Kdyby ale jen Omega utekla a celé životy musela žít po boku Vadné Várky v exilu kvůli své důležitosti, zatímco Impérium by po ni pátralo, dokážeme si tento konec představit jako daleko uspokojivější.

Finále první řady i druhé bylo o chlup lepší. A je to právě díky těm emocím, co v nás vyvolalo. Když budeme srovnávat s jinými animovanými seriály, tak tady je to jasné. Při konci The Clone Wars a epické hudbě jsme byli naměkko. Po Rebels a oběti Ezry jsme brečeli jako želvy. Finále The Bad Batch nás ale zanechalo úplně klidnými, což je také důvod (plus těch několik dalších zmíněných ve starších článcích), proč tento seriál řadíme až na třetí místo mezi těmi ostatními.

Vadná Várka není špatným seriálem, tady se musíme pochopit. Ona je jen děsně průměrná a neobohacuje svět Star Wars natolik jako Klonové Války či Povstalci. Škoda že se nevyřešila zápletka okolo klonů a definitivně se nepřešlo na imperiální stromtroopery. Alespoň finální rozhřešení a stáhnutí klonů z celé organizace by bylo důstojným zakončením tohoto příběhu. Kromě zmíněných bodů výše ale nelze na Vadnou Várku říci vyloženě nic špatného. Na druhou stranu ale není také za co chválit. Je to prostě průměr.

Hodnocení: 60%

P.S.: Epilog byl jednou z nejhezčích scén v celém finále. Máme tady ale zřejmě další postavu, která si prošla všemi důležitými bitvami, jen jsme o tom nevěděli.

Diskuze /16

Raiden123

No jo … žolik 50:50 …

2.5.2024 | 17:33:19
caukyy

souhlasím, prostě zbytečný seriál a bojím se, že lepší to se Star Wars už nebude

2.5.2024 | 20:45:27
John121

Thanks for sharing the reviews.....https://sto­rysaver.ws/

3.5.2024 | 7:43:31
awacs

X let se nadává, že Rise of the Skywalker nevysvětlil návrat Palpatina, no a když Bad Batch ukáže podklad pro tento návrat, tak je zbytečným seriálem, fanouškům Star Wars se nikdy nikdo nezavděčí :D Jinak srovnání s Clone Wars a Rebels je trochu mimo mísu. Oba seriály jsou průměr, některé díly jsou na přeskočení. Ale protože jsou tam hvězdné meče, řeší se Vader, atd. tak je to „top“. Navíc až na pár dílů byly Clone Wars vysloveně pecka až v posledních sériích, ano, těch sériích kterých se Várka nikdy nedočká. Pokud by ten seriál běžel 7 sérií, bylo by to podobné. Evokuje to ve mě, že Disney Várku ustřihlo moc brzo a muselo se to nějak ukončit. Jinak Bad Batch a Crosshair je jeden z nejlepších vývojů postavy co jsem kdy viděl. Už jen kvůli němu stojí za to Várku sledovat. Problém je, že v současné době každý potřebuje od seriálů prohlubování lore, mystické řešení, záporáky a propojení s 20 různými seriály a filmy. Várka je prostě oldschool, díly bez souvislosti a občas řešení zápletky. Finální série je propojená, jen asi ne tak, jak si současný fandom přeje. Je to série fetch questů vedoucí k finální misi. Mě se seriál líbil a dal bych mu tak 85%. Vizuál byl každopádně násherný.

#6 Zilwicky
3.5.2024 | 11:12:13
Danny_S

Mně osobně se TBB velice líbil a hlavně chemie mezi hlavními postavami a vývoj Omegy, Střelce, Emerie a i dalších postav. :-) Také by mě zajímalo, proč vlastně tato zvláštní jednotka 99 vznikla, kdo o tom rozhodl a proč o ní nebyla žádná sebemenší zmínka v Clone Wars nebo jinde. Také by mě zajímal důvod vzniku ženského klonu zvaného Omega a proč ji vlastně vyrobili. Kdyby aspon tohle vysvětlili, tak by celý seriál najednou začal dávat větší smysl a i to, proč už od samého začátku všichni honili a lovili malou dívku. Však i Emerie byla klon, ale jak se zdá, tak neupravovaný. Některé díly mě vyloženě nudily, ale většina měla náboj, úžasný děj, takže za mě celý seriál dostane 8/10 a kdyby vysvětlili všechny důvody vzniku celé jednotky i Omegy, tak by to bylo 9/10. :-D

3.5.2024 | 16:11:02
Zilwicky

#4 awacs: Myslím ze tam hlavný problem nebol ze návrat Palpatina nebol „vysvetlený“ ale že vôbec nastal. Bolo to strašne lacné a totálne to podrylo obetu Vadera na konci epizody VI.
So zvyškom súhlasím, je to proste príjemná oddychovka :)

#11 awacs
3.5.2024 | 19:14:53
DarkSasha

konec 3 řady Vadné várky, takhle to bude i s mandalorianem jeho ukol je ochranit grogua a vycvičit ho tak aby se o sebe postaral než on sám zestárne a půdje do důchodu jako vadná várka a omega.

3.5.2024 | 22:50:31
Lex Luthor

Omega prý bojovala za rebely, jako pilotka teď musí Filoni vysvětlit kde byla v období Rebels a filmů Rogue One, Star Wars 4, 5, 6 ha sám si naběhl.

#9 tom99 #10 awacs #14 fabec
4.5.2024 | 6:51:18
tom99

#8 Lex Luthor: To už je taková jeho klasika. Dělá to v každém projektu (bohužel).

#13 Lex Luthor
webmaster
4.5.2024 | 7:45:46
awacs

#8 Lex Luthor: V kterékoliv z tisíce rebelských buněk v galaxii :D Nevím, že zrovna tohle je nějaký problém :D

#12 Lex Luthor
4.5.2024 | 11:14:41
awacs

#6 Zilwicky: V tom případě to podávali celou dobu blbě s tím jak se zaměrovali v kritice na větu „Somehow, Palpatine has returned“ :)

#15 Zilwicky
4.5.2024 | 11:15:41
Lex Luthor

#10 awacs: ok já si to odvodím pro mě to problém není jen říkám, že někteří to budou možná až moc řešit

4.5.2024 | 21:02:31
Lex Luthor

#9 tom99: Jo kdyby radši nechal Omegu odejít s Ventress, jako její učednici alespoň by tak vysvětlil i důvod jejího návratu a mohli bychom vidět proměnu Ventress a Omegy v jakési šedé Jedie

4.5.2024 | 21:04:18
fabec

#8 Lex Luthor: Však on to velmi rád vysvětlí :) V jejím samostatném seriálu :)…S Ventress odejít nemohla, protože Ventress taktéž dostane nový seriál :)

4.5.2024 | 22:25:51
Zilwicky

#11 awacs: To je hlavne legendárna hláška ktorá ukazuje celkové kvality scenárov pre sequels :)
Ale zase je aj pravda ze v epizóde IX to moc nevysvetlili čo krásne sumarizuje práva ta hláška. Ono ak si potrebuješ prečítať komiks/knihu, pripadne pozrieť seriály na to aby si pochopil dej filmu – tak je niečo veľmi, veľmi zle :) Teraz sa to snažia zaplátať jak sa dá ale na to je už imho neskoro.

Osobne to mám tak na 70:30 – „samotný návrat Palpatina“ : „ako sa vrátil“.
Nech by vymysleli čokoľvek, tak či tak by to bolo lacné.

#16 awacs
5.5.2024 | 13:51:12
awacs

#15 Zilwicky: A co měl odboj říci? :D Vždyť to dává smysl, že to nevěděli. Více nerealistické by bylo, kdyby vytáhli z rukávu přesné informace :D Neříkám, že to je ideální film, ale pořád má jen 2–3h, nelze ve filmech vysvětlovat vše. Pán prstenů taky nevysvětluje vše z knih :)

6.5.2024 | 21:36:30
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktualizace postav - 3. řada

V průběhu třetí řady seriálu The Bad Batch pro vás budeme aktualizovat sekci postav:

Nepřehlédněte

Vysvětlení, proč tvůrci vrací do hry Asajj Ventress, je poněkud jednoduché

Vysvětlení, proč tvůrci vrací do hry Asajj Ventress, je poněkud jednoduché

Čekali jste, že se dočkáme nějaké převeliké pohádky, proč si tvůrci vybrali právě Asajj Ventress, aby vystoupila v seriálu The Bad Batch? Tak to jste na špatné adrese. Tvůrci seriálu poskytují velice upřímné vysvětlení, proč právě sáhli po této postavě. Jste s tímto návratem spokojení?

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Novinky

Omega se zničehonic stala jednou z nejdůležitějších postav celých Star Wars

Omega se zničehonic stala jednou z nejdůležitějších postav celých Star Wars

S postavou Omegy se setkáváme až v seriálu The Bad Batch a příliš příznivců si v prvních dvou řadách nenašla. Třetí řada ale představuje postavu úplně v jiném světle a její dospělejší verzi fanoušci rozhodně uvítali. Navíc se s ní pojí nová skutečnost, která je pro svět Star Wars velice důležitá.

Galerie

Galerie

Narozeniny herců

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama