Trendy Expres /
Celý playlist
Rozhovory

Producentka Adéla Brož: Soutěžící připravuji na to, že Survivor bude nejhorší zážitek jejich života 

Avatar photo Michal Plšek
01. 05. 2024

Aktuální řada soutěže Survivor Česko a Slovensko vzbuzuje emoce především kvůli hromadnému exodu soutěžících z řad celebrit. Přemlouvají tvůrci soutěžící, aby neodcházeli? Jak produkce čelí neočekávaným událostem způsobeným třeba počasím? A co na to říká poskytovatel licence? To v dalším vydání pořadu Expres Star prozradí výkonná producentka Adéla Brož. 

Adéla Brož vystudovala Umělecko-průmyslovou školu v Praze. Produkci a tvorbě audiovizuálního obsahu se věnuje od roku 2010. Nejprve jako vedoucí festivalových produkcí a audiovizuálního umění pro přední české projekty i umělce s přesahem do zahraničí. Poslední čtyři roky pracuje pro televizi Nova ve výrobě reality a entertainment formátů. Na pořadu Survivor se podílí od roku 2022 (první řada Survivor Česko a Slovensko), a od roku 2023 je jeho producentkou.

Další díly (15)

Letošní ročník Survivora byl specifický tím, že poměrně hodně účastníků z řad celebrit soutěž dobrovolně opustilo nebo se nechalo vyřadit. Jak se vám spalo?
Spalo se mi dobře. Nehraju tu hru, jenom se snažím ji udělat zábavnou pro všechny, kteří se na ni dívají. S čím člověk do té hry jde, jak hraje a jaké tam dělá kroky, to je na něm, to si tam dost často opakujeme. Je to jejich hra, nás nikdo nevidí. Ty odchody, to je hodně individuální věc. Soutěž je opravdu strašně těžká, štáb má pro ty lidi velké pochopení, že často mají myšlenky „Proč jsem sem vlastně vůbec přišel?“ 

Myslíte, že přecenili svoje síly, že nevědí, do čeho jdou?
Myslím, že svoje síly přecení úplně každý, protože představit si, do čeho jdete, je skoro nemožné. A to i pro nás, kteří se na to díváme každý den. Nikdo z nás si to nezkusil. Jednodušší to má štáb, který s nimi na ostrově je 24/7. My tam samozřejmě nejsme. Tam smí co nejméně lidí, aby měli dostatečnou izolaci, aby se soustředili na to své ztroskotání na ostrově. Hodně lidí je odvážných a odhodlaných. Když se pro něco rozhodne, chce to dokončit, to je základ toho, proč tam nakonec ti lidi vydrží. Určitě někdo může přecenit svoje síly, ale samozřejmě to neznamená, že když přeceníte svoje síly, nutně chcete odejít a odejdete. 

Nevolili vám z Prahy „Co se zase stalo? Proč zase končí další soutěžící?“
Nedá se říct, že by mi volali. Ty otázky jsou úplně na místě a my jsme si ty otázky na ostrově pokládali taky, proč je to tak semele, proč chtějí odejít? Přeci jen víte, že to není navždycky, že to je nějaká situace na určitou dobu. Ani nevíte, jak se dostanete daleko, takže vydržet nějaký čas, nějaké příkoří, to nemůže být tak hrozné. 

Snažíte se nějak odpadlíky přesvědčovat, aby zůstali, že to ještě zvládnou? Pracujete s nimi nějak? 
Za prvé je na to připravujeme už před tím, než vůbec odjedou. Říká se, že casting celebrit není stejný jako casting fanoušků, ale neřekla bych, že je to v tom takový rozdíl. Ta příprava u všech probíhá úplně stejně. Všem na rovinu řeknu a říkám to ráda, že to bude asi to nejhorší, co v životě zažijí. Ale když to vydrží, tak na sebe budou patřičně pyšní a něco takového už nebudou mít šanci vyzkoušet. Příprava probíhá už předtím. Když má na ostrově někdo pocit, že by chtěl to vzdát nebo odejít a má zájem se o tom bavit, je tam prostor. Snažíme se vždy každého podpořit, vysvětlit mu přesně, co jsme si říkali na začátku, je to jenom opakování toho, co už jsme si řekli, že je to hra

Kmen celebrit neboli Titánů poměrně prořídl

Matěj Podzimek: U Ivety se snažíme porozumět, proč se to všechno stalo, úspěch Smyslu pro tumor mě nepřekvapil

Michal Plšek / 03. 04. 2024

Co vlastně obnáší práce výkonné producentky Survivora? 
Je velká zodpovědnost především za ten projekt od A do Z. Musí ho odvést od začátku, od podpisu nějaké smlouvy, jak se to vyrobí, s kým se to vyrobí. Až do posledního vysílacího dne, až po poslední rozhovor nějakého účastníka. 

Na místě v Dominikánské republice jste strávila zhruba tři měsíce. Kolik času vám to zabralo před a kolik vám to ještě zabere po tom návratu?
Teď je to uplynulých osm měsíců, kdy pracuji na letošní řadě, a ještě máme dva měsíce do vysílání finále.

Jak vypadá takový běžný pracovní den na ostrově?
Ten pracovní den je dlouhý, pro někoho má 12 hodin, pro nás je to tak 16 a někdy víc. Ale my tu práci všichni milujeme, přesčasy pro nás nic neznamenají. Určitě se brzy vstává, rozhodně se musíte každé ráno spojit s postprodukcí v Istanbulu, říct si, co se událo, co se bude dít, aby se vědělo, na čem se pracuje, aby měli veškerý kontext, co do epizod postříhat, aby tomu rozuměli. Pak se většinou točí souboje, máme schůzky ohledně toho, co se bude dít. Každý večer máme obsahovou schůzku, kde se dozvíme, co všechno se za ten den stalo na ostrově, jaké mají myšlenky účastníci, s kým chtějí hrát, s kým nechtějí hrát, co plánují zítra, co měli k večeři, co měli k snídani. 

Kde na ostrově bydlíte?
Produkce bydlí v hotelu. Nepředstavujte si nějaký pětihvězdičkový hotel v civilizaci, natáčení je téměř v pustině, takže i naše možnosti jsou dost omezené. 

Jak je hotel daleko od pláže, kde se natáčelo? 
Je to zhruba hodinu daleko lodí.

Máte vůbec možnost si za ty tři měsíce odpočinout? Lehnout si na chvilku na pláž, vykoupat se v moři?
Pár takových dní se najde. Třeba moje první sezóna byla hodně náročná, to jsem nebyla producentka, loňská byla vlastně méně náročná, letos bylo času málo, bylo pořád co řešit. Myslím, že je to dobře, protože když se pořád něco děje v reality show, je to zábava.

S Adélou Brož si povídal moderátor Michal Plšek

Producentka Iva Kašpárková Jestřábová: V Odznaku Vysočina se vrší hodně mrtvol, Český lev pomohl sledovanosti Matematiky zločinu

Michal Plšek / 24. 04. 2024

Jak se vybírají vlastně soutěžící do Survivora?
Každý má právo se přihlásit, pokud si myslí, že na to má a že to dá. Do každé reality show se vybírají určité typy, kdyby hrálo v reality show 24 stejných lidí, kteří by měli stejný názor na všechno, to by nebyla zábava. Vybírají se specifické typy, ale není to tak, že bychom měli na každého škatulku a tu se snažili naplnit. Máte nějakou představu o tom, jaká byla vaše minulá sezóna, v čem byste tu novou chtěl udělat jinou. A podle toho si taky vybíráte třeba nový charaktery.

Celebrity se vám hlásí samy, nebo je složitě sháníte?
Určitě jsou to oba případy. Chtěla bych říct, že ten casting napřímo neprobíhá jenom u celebrit, ale může klidně probíhat i u fanoušků. Někoho potkáte, někoho uvidíte, ten člověk vám přijde zajímavý a vy ho oslovíte a zeptáte se ho, jestli by měl zájem se zúčastnit. Samozřejmě nemůžeme nikoho nutit a někoho ze zásady nepřemlouváme, aby se účastnil tohohle pořadu, protože víme, jak je to náročné. I když se potkám s nějakou celebritou, spíš se snažím vykreslit obrázek toho, jak by to mohlo vypadat. Ale není to tak, že bych někoho přemlouvala, každý se musí rozhodnout sám.

Je nějaká celebrita, která vás v soutěži překvapila? Ať už v pozitivním, nebo negativním slova smyslu…
Ornella Koktová. Ta mě překvapila už na naší první schůzce. Myslím, že  její jako veřejný obrázek je ne úplně kladný. Ornella mě překvapila tím, jak přemýšlí, jak je inteligentní, jaký dokáže vymyslet plán a jak je vtipná.

Jste v kontaktu s některými soutěžícími i po návratu do Česka? Nemyslím jako v tom pracovním, ale spíš mě zajímají přátelské vazby…
Ne se všemi. Určitě mám pár lidí, s kterými se ráda uvidím, občas se potkáváme. 

Jaké dovednosti musí prokázat budoucí vítěz Survivora? Potká se kompletní tým soutěžících na nějaké party? A jak soutěžící poznají, kde se na pláži mohou pohybovat? 
To se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor v úvodu článku!

Archiv rozhovorů Expres Star najdete v sekci Podcasty, v aplikaci Expres FM, na webu Podcasty.cz a v aplikacích Spotify a Apple Podcasts.  

Producentku nejvíce překvapila Ornella Koktová

Petr Švancara: V Survivoru jsem doslova odpadl, za Lužánky budu bojovat

Miloš Pokorný / 31. 03. 2023

Barbara Hacsi: V Big Brotherovi se mi stýskalo po práci, hudbě a klidném posezení na záchodě

Miloš Pokorný / 19. 01. 2024

Producentka Lucie Matějíčka Sehnalová: Spousta manažerů nám píše, že jim natáčení Utajeného šéfa pomohlo

Michal Plšek / 20. 03. 2024

Radovan Síbrt: Účastníci Hell’s Kitchen budou měsíc zavření v ateliéru, vyroste tam kuchyň, restaurace i bydlení 

Michal Plšek / 27. 03. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM