Hlavní obsah

V Bratislavě se opět konal protest proti Ficově vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční Progresivní Slovensko (PS) svolalo na čtvrtek na bratislavské Náměstí svobody protivládní protest. Ostatní opoziční strany se tentokrát k protestu nepřipojily. Na místě se sešlo podle organizátorů 4000 lidí.

Lidé protestují v centru Bratislavy proti Ficově vládě (2. 5. 2024)Video: Ivan Vilček, Novinky

 
Článek

PS upozornilo, že vláda premiéra Roberta Fica (Směr) po nedávných prezidentských volbách, v nichž zvítězil koaliční kandidát Peter Pellegrini (Hlas), zcela ztratila zábrany a snaží se ovládnout veřejnoprávní média.

„Veřejnoprávní a nezávislá média jsou přitom pro zdravou demokracii absolutně klíčová. Fico se jich bojí; a po vzoru všech autokratů je chce zničit,“ uvedli organizátoři protestu.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Bratislavský protivládní protest, který na 2. května svolala opoziční strana Progresivní Slovensko

Nejsilnější opoziční strana chce protestem ukázat, že Slováci si od vlády nenechají „skákat po hlavě“. Staví se proti plánům Ficovy vlády na zrušení veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) a proti ohrožení druhého důchodového pilíře.

„Nedovolme Ficovi rozebrat naši zemi na kousky. Nedovolme, aby nás vytáhl pryč z Evropské unie někam do Ruska. Ukažme mu, že je nás hodně a neustoupíme,“ řekl předseda PS Michal Šimečka.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Protest pořádala opoziční strana Progresivné Slovensko v čele s předsedou Michalem Šimečkou

Podle šéfa opozice si Fico dělá „zálusk“ na 15 miliard eur (375 miliard korun), které si lidé našetřili ve druhém pilíři důchodového pojištění. „Pokud se pokusíte okrást lidi, postavíme se vám na odpor,“ vzkázal Šimečka vládě.

Šimečka ve svém projevu upozornil, že v současnosti vládnou Slovensku konspirátoři, kteří věří hoaxům o ploché Zemi, chemtrails a židovských spiknutích. „Je to obrovská ostuda,“ dodal předseda PS.

Po loňských parlamentních volbách organizovalo PS protivládní protesty po celém Slovensku společně s Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH) a stranou Svoboda a Solidarita (SaS). Tentokrát se protest koná pouze v Bratislavě a bez účasti představitelů KDH a SaS. Šimečka zdůraznil, že v budoucnu jsou připraveni opět organizovat společné opoziční protesty.

„Tváří se, že pro ně neplatí žádná pravidla.“ Na Slovensku se opět konaly protivládní protesty

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám