Hlavní obsah

Prezident přijal demisi Langšádlové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) skončí ve funkci v neděli 5. května. Prezident Petr Pavel přijal na Hradě její demisi. Hrad o tom informoval na svých stránkách. Funkce se ujme bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Odcházející ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová

Článek

„Prezident republiky Petr Pavel přijal ve čtvrtek dne 2. května 2024 demisi Heleny Langšádlové na funkci ministryně ke dni 5. května 2024,“ uvedl tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky.

Premiér Petr Fiala odeslal prezidentu návrh na jmenování Pavla Tuleji. Setkal se s ním ve čtvrtek, aby probrali jeho priority. Vyjádřit se musel budoucí ministr i k tomu, že publikoval před lety několik vědeckých článků v tzv. potenciálně predátorských časopisech, které nejsou považovány za seriózní periodika.

„Pan Tuleja mě o věci informoval. Vyslechl jsem jeho argumenty a přijal i jeho veřejnou omluvu. Panu prezidentovi jsem návrh na jmenování Pavla Tuleji odeslal,“ sdělil ČTK Fiala.

Osmá výměna ministra

K dokončení má řadu úkolů. Mezi nimi třeba zákon o vědě, výzkumu a inovacích nebo pomoc s dokončením zákona o vysokých školách ve spolupráci s resortem školství. Rád by zařídil i bezúročné půjčky pro doktorandy, kteří vyjíždějí na zahraniční studijní pobyty.

„Věřím, že pomůžu zvednout TOP 09 preference,“ řekl Novinkám a Právu Tuleja.

Předsednictvu TOP 09 vadilo, že neumí Langšádlová své pracovní úspěchy „prodat“ a o její práci se veřejně příliš neví. Ministryně proto podala demisi, ačkoliv se za ni postavila široká vědecká komunita, která byla s její prací spokojena. Nový ministr je přesvědčen, že nejde o popularitu na sociálních sítích, ale o to vysvětlit běžným lidem, proč je potřeba dávat na vědu a výzkum více peněz z rozpočtu.

V pořadí jde už o osmou výměnu na postu ministra za Fialovy vlády.

Tuleja: Se Stanjurou na pivo nechodím, ale snad na vědu dostanu víc peněz

Domácí

Výběr článků

Načítám