Mlsna představil Pavlovi plány ÚOHS na další dva roky

foto Ilustrační foto - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, 2. prosince 2020.

Praha - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna dnes představil prezidentu Petru Pavlovi plány a vizi regulátora na další dva roky. Seznámil ho také s legislativními návrhy v oblasti soutěžního práva. Mlsna to řekl po setkání s Pavlem.

"Seznámil jsem pana prezidenta Pavla také s některými legislativními návrhy, které jsme připravili v oblasti soutěžního práva, a rovněž s mým postojem k navrhované reformě přezkumu veřejných zakázek. Jsem velice rád, že se jednání uskutečnilo, protože prezident republiky je ústavním činitelem, který jmenuje předsedu ÚOHS do funkce. Cítím tedy povinnost prezidenta o práci úřadu pravidelně informovat,“ uvedl Mlsna. Prezidenta také seznámil s výroční zprávou o činnosti ÚOHS v loňském roce a seznámil jej s nejdůležitějšími řešenými případy.

Hrad jednání blíže nekomentoval. "Na pracovní schůzce spolu jednali o fungování a aktuální agendě úřadu," uvedl ke schůzce odbor komunikace prezidenta.

ÚOHS teď mimo jiné chystá spolu s politiky novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže. Zavádí nový soutěžní nástroj, který by umožnil regulaci u nefunkčních trhů. Podobnou úpravu má například Německo nebo Itálie, uvedl předminulý týden Mlsna.

Dalším chystaným opatřením je možnost postihu za kartel i pro fyzické osoby, ne jen pro podniky. Tyto osoby by mohly dostat pokutu za kartelové dohody nebo i zákaz činnosti ve statutárních orgánech.

Mlsna je v čele antimonopolního úřadu od prosince 2020, kdy jej do funkce jmenoval tehdejší prezident Miloš Zeman. Předtím působil jako náměstek ministra vnitra. Ve funkci nahradil Petra Rafaje, který rezignoval.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď