Průlomová stopa v případu zmizelé Maddie: Detektiv popsal telefonát klíčového svědka

U německého soudu ve městě Braunschweig vypovídal detektiv metropolitní policie Mark Draycott v procesu odsouzeného pedofila Christiana B., který je hlavním podezřelým v případu zmizelé Maddie McCannové. Hovořil o průlomovém telefonátu, který obdržel od klíčového svědka Helgeho Larse Buschinga. Telefonát tehdy kriminalisty navedl na stopu, která směřovala k tulákovi Christianovi B. Informuje o tom web The Sun.

Hlavním podezřelým v případu ztracené dívky Madeleine McCannové, která beze stop zmizela z apartmánu během dovolené s rodiči v Portugalsku v květnu 2007, je německý tulák Christian B. Ten je v současné době souzen v německém Braunschweigu kvůli jiným sexuálním trestným činům, které s tímto případem nesouvisí. Těch se měl dopustit ve stejné oblasti Portugalska, kde se před 17 lety ztratila Maddie.

ČTĚTE TAKÉ: Kauza nahé učitelky před dětmi v Praze: Věc šetří policie. Prachsprostá úchylačka, zuří lidé

Obžaloba ve čtvrtek předvolala detektiva Marka Draycotta, který do Německa přicestoval z Velké Británie. U soudu vypověděl, že si 18. května 2017 poslechl hlasovou zprávu ze záznamníku Scotland Yardu, kterou tam zanechal bývalý přítel německého tuláka a klíčový svědek Helge Lars Busching, připomněl portál The Sun.

První zásadní stopa

Busching poznal Němce v polovině roku 2000 v Algarve a svým telefonátem, který uskutečnil poté, co byl propuštěn z vězení, navedl vyšetřovatele na stopu Christiana B. Jednalo se o první velkou stopu v případu.

Busching policii řekl o svých obavách, že jeho bývalý přítel je zapleten do případu zmizelé Maddie McCannové. Učinil tak tři roky předtím, než němečtí úředníci v roce 2020 oficiálně označili Christiana B. v případu za hlavního podezřelého. „Tehdy jsme ještě měli veřejné telefonní číslo, které bylo dostupné po celém světě. Veřejnost na něj mohla volat a poskytovat informace týkající se operace Grange – vyšetřování případu Madeleine McCannové,“ vypověděl Draycott.

„Jedním z mých úkolů bylo denně kontrolovat záznamník. Zkontroloval jsem ho a podle hlasu tam byl vzkaz od nějakého muže. Říkal, že má informace, a zanechal řecké číslo mobilního telefonu,“ pokračoval. Busching tvrdil, že když mluvili o zmizení McCannové, německý tulák prý pronesl, že „nekřičela“.

Obratem proto zavolal na zanechané řecké číslo. „Mluvil jsem s mužem, o kterém nyní už vím, že to byl Helge Busching. Poskytl mi informace týkající se vyšetřování,“ uvedl. Následně se vydal do Řecka, aby klíčového svědka vyslechl. Výslech trval dvě hodiny. Busching nejprve vypovídat přímo policii nechtěl, nakonec ho ale Draycott přesvědčil. Dne 8. února 2018 přicestoval Busching do Londýna, kde britským vyšetřovatelům podal výpověď a následně ji i podepsal, píše britský deník Daily Mail.

Soudce se detektiva zeptal, zda Scotland Yard svědkovi něco za jeho výpověď přislíbil. „Svědkům nic neslibujeme a nikdy neplatíme za informace. Můžeme zaplatit za některé výdaje, což jsme i udělali. Zaplatili jsme mu cestu autobusem do Atén, která stála 35 eur (875 korun, pozn. red.),“ uvedl s tím, že mu zaplatili i zpáteční jízdenku.

Madeleine McCannová zmizela z apartmánu v portugalském Praia da Luz 3. května 2007, pár dní před svými čtvrtými narozeninami. Dívka zmizela v momentě, kdy byli její rodiče na večeři s přáteli. Christian B. se do Portugalska odstěhoval v roce 1995 poté, co si v Německu odseděl dva roky za zneužívání malého děvčete. Tři znásilnění a dvě sexuální napadení, za které je aktuálně souzen, popírá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šel hrát fotbal, domů se už 12letý Jakub nevrátil. Svědci popsali detaily tragédie v Břeclavi

Tagy: