Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kalendář

Pětašedesát let zlatých gramofonků: Mezi prvními držiteli ceny Grammy byli Frank Sinatra nebo Ella Fitzgerald

Avatar photo Radek Honc
04. 05. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

4. květen je 125. dnem letošního roku, do jeho konce zbývá 241 dní. Svátek slaví Květoslav, Gothard, Ada a Silván. Všichni fanoušci sci-fi dnes slaví Mezinárodní den Hvězdných válek, který byl ustanoven na tento den díky slovní hříčce, kdy americký zápis data čteme jako May the fourth, což zní podobně jako legendární hláška ze Star Wars May the force (be with You).  

Moderátor Tony Havlík: Dezinformátoři jsou před úřady o krok napřed, označení dezolát nepoužívám

Michal Plšek / 03. 05. 2024

Narodili se

Gregg Alexander, americký hudebník (1970)

Zpěvák amerických New Radicals, se kterými vydal pouze jedinou, ale velmi úspěšnou desku Maybe You’ve Been Brainwashed Too. Největší hit z ní, You Get What You Give, použil v prezidentské kampani Joe Biden. Gregg dál píše hity pro své kolegy, Ronana Keatinga, Sophie Ellis Bextor nebo Santanu.

Jackie Jackson, americký zpěvák (1951)

Starší bratr Michaela Jacksona, občanským jménem Sigmund Esco Jackson, byl stejně jako jeho ostatní mužští sourozenci členem Jackson 5. Debutové album z roku 1969 se jmenovalo Diana Ross Presents The Jackson 5. Na následné sólové dráze se mu příliš nedařilo. Jackie je majitelem dvou nahrávacích společností a výkonným producentem reality show The Jacksons: A Family Dynasty.  

Nejslavnější boybandy: Pod nadvládou despotického otce vyrostl v The Jackson 5 Král popu

Pavel Kučera / 19. 01. 2024

Nickolas Ashford, producent (1941)

Společně s manželkou Valerií Simpson tvořili úspěšný skladatelsko-produkční team. Jejich písně hráli The Supremes, Gladys Knight, Brothers Johnson, Marvin Gaye nebo Chaka Khan. Zemřel v roce 2011. 

Audrey Hepburn, britská herečka (1929-1993)
Keith Haring, americký výtvarník (1958-1990)
Alena Mihulová, česká herečka oceněná Českým lvem a Cenou české filmové kritiky (1965)
Leoš Noha, český herec (1968)
Adam Plachetka, český operní pěvec, stálý člen ansámblu Wiener Staatsoper a pravidelný host Metropolitní opery v New Yorku (1985)
Cesc Fàbregas, španělský fotbalista, dvojnásobný mistr Evropy a světový šampion (1987)
Jorge Lorenzo, španělský motocyklový závodník, trojnásobný šampion MotoGP, dvojnásobný v nižší kategorii do 250 ccm (1987)

Leoš Noha: Při natáčení Okresního přeboru jsme se báli, abychom se tomu nesmáli jen my, na ulici na mě pokřikují hlášky 

Miloš Pokorný / 18. 08. 2022

Adam Plachetka: Pojistka na můj hlas by byla hodně vysoká

Redakce / 21. 03. 2022

Nádherná oscarová herečka si nikdy nemyslela, že je krásná: Svůj život Audrey Hepburn zasvětila pomoci druhým

Eliana Moravcová / 15. 12. 2022

Dílo Keitha Haringa žije dál. Nově i na ikonických teniskách

Redakce / 02. 06. 2021

Stalo se

2016

V tento den kapela The Rolling Stones obeslala tým Donalda Trumpa s upozorněním na nezákonné použití jejich písně Start Me Up. Ta byla zahrána na Republikánském kongresu poté, co byl Trump stranou nominován na budoucího šéfa Bílého domu.

Jaký dárek dali Havlovi a které značce prodali píseň do reklamy? Vyzkoušejte, jak znáte The Rolling Stones

Petr Novák / 25. 10. 2022

2012

Americký rapper, producent, režisér a politický aktivista, člen Beastie Boys, Adam Yauch aka MCA, podlehl onkologickému onemocnění. Bylo mu pouhých 47 let.

2008

Madonnino album Hard Candy debutovalo na první příčce ostrovního žebříčku. Pro Madonnu to byl úspěšný týden, neboť ve stejnou dobu byl i mezi singly na prvním místě její song 4 Minutes s Justinem Timberlakem.

1996

Debutová deska Alanis Morissette, Jagged Little Pill odstartovala šestitýdenní pobyt na prvním místě britského albového žebříčku. Kanadská hvězda z desky vydala šest úspěšných singlů, včetně Ironic, Head Over Feat nebo You Learn.

1959

Proběhlo první předávání Grammy Awards. Ceny obdrželi Perry Como, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra nebo Henry Mancini. Ocenění udělované Národní akademií hudebního umění a věd ve Spojených státech amerických za výjimečné úspěchy v hudebním průmyslu se původně nazývalo Gramophone Awards. V současnosti se zlaté gramofonky rozdávají ve více než stovce kategorií napříč hudebními žánry.

Nová hudba: Česká reprezentantka v Eurovizi se spojila s rakouskou, Justice mají novou desku po osmi letech, Dua Lipa potěší fanoušky v pátek

Radek Bureš / 01. 05. 2024

Překvapivý vládce hollywoodských boháčů: Kterak Kráčející skála k věčné slávě došla

Carlito Brigante / 02. 05. 2024

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM