Po rockerech z Kabátu zazpívá na hokejovém šampionátu operní pěvec Plachetka

foto Ilustrační foto - Zkouška před premiérou koncertního provedení opery Leoše Janáčka Věc Makropulos, 9. září 2022, Praha. Operní pěvec Adam Plachetka.

Praha - Operní pěvec, basbarytonista Adam Plachetka zazpívá v pátek 10. května při slavnostním zahájení hokejového šampionátu v Praze českou hymnu. Jeho hlas zní i v nové nahrávce oficiální verze hymny z roku 2008. Pod taktovkou Jiřího Bělohlávka ho doprovází orchestr Národního divadla (ND). O druhou vokální verzi se postarala jeho manželka Kateřina Kněžíková. ČTK o tom informoval mluvčí šampionátu Jan Kuklík.

Pro minulé hokejové mistrovství v Česku v roce 2015 složila a na úvod akce oficiální píseň Brousíme nože zazpívala kapela Kabát.

"Mám rád hokej, mám rád hymnu a mám rád i O2 arenu, se kterou v posledních letech pravidelně spolupracujeme a kam se v lednu chystám vrátit se svým narozeninovým koncertem. Takže dává smysl, že řekli zrovna mně. A já jsem za tu příležitost moc rád," řekl ČTK Plachetka.

Hymnu před začátkem hokejového utkání už Plachetka zpíval, na mistrovství světa to však bude premiéra. V roce 2015 zpíval na stadionu v New Jersey při slavnostním vyřazení dresu dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru Patrika Eliáše. O čtyři roky později jeho hlas zazněl v kanadské Ottawě při příležitosti uvedení útočníka Václava Nedomanského do hokejové Síně slávy NHL.

"Když jsem zpíval Patrikovi Eliášovi poprvé, myslel jsem, že budu zpívat českou hymnu. Pár dní před akcí jsem se dozvěděl, že po mě chtějí americkou, kterou jsem neznal. To byl trochu stres," sdělil Plachetka.

Známý pěvec hokej sleduje. V tuzemské lize nefandí žádnému klubu, v NHL přeje týmu z New Jersey. "Mám k nim blízko kvůli Patrikovi (Eliášovi), který mě bral s sebou na zápasy, když měl lístky navíc. Na základní škole jsem sbíral hokejové kartičky Winnipeg Jets a Chicago Blackhawks, kterým dodnes držím palce," podotkl.

Mezi vrcholné Plachetkovy role patří Don Giovanni, Přemysl z Libuše nebo Figaro z Figarovy svatby. Kromě úspěchů na české scéně zažívá mimořádně úspěšnou kariéru v zahraničí. S nadsázkou se traduje, že jediné místo, kde Plachetka zatím neuspěl, je Vídeňská státní opera. Jako čtyřiadvacetiletý se tam hlásil na místo hostujícího pěvce. Místo však nedostal, protože mu byla hned po konkurzu nabídnuta stálá smlouva.

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě nebude mít oficiální hymnu. Organizátoři akce oznámili, že se tentokrát domluvili se zpěvačkou Lenny, jejíž lehce upravený hit Hello bude turnaj doprovázet. Nepůjde ale o oficiální píseň šampionátu.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď