CNN: Touha, mateřství či vzdor - benátská výstava zobrazuje prsa ze všech úhlů

foto Žena si zakrývá prsa - ilustrační foto.

Benátky (Itálie) - Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění - a zároveň jedno z nejvíce cenzurovaných? Prsa. Před nějakými 25.000 lety je lidé ze dřeva vyřezávali na malých figurkách, venuších, sloužících jako totemy plodnosti, dnes jsou vystavovaná (nebo ukrývaná) jako silné symboly touhy, mateřství, feminismu, sexismu, ideálů krásy, vzdoru, kontroverze nebo nemoci - v závislosti na kontextu, píše server CNN.

Všechna tato témata zeširoka zkoumá výstava s názvem Prsa, která je součástí 60. ročníku benátského bienále. V paláci Palazzo Cavalli-Franchetti nedaleko mostu Akademie jsou k vidění díla slavných osobností jako jsou fotografové Cindy Shermanová a Robert Mapplethorpe nebo surrealista Salvador Dalí, ale i nováčků umělecké scény včetně malířky Anny Weyantové, výtvarnice Chloe Wiseové či fotografa Lakina Ogunbanwa.

Díla jsou podle kurátorky výstavy Caroliny Pastiové rozdělena do pěti místností v secesně zrenovovaném interiéru budovy. Mají se vzájemně doplňovat, ale i rozproudit výměnu názorů mezi návštěvníky výstavy.

"Je to velmi komorní, takže je to ideální pro umělce, aby navázali dialog," uvedla Pastiová.

Možnost srovnávání a dialogu se nabídne hned zkraje výstavy. Podnět k tomu zavdá obraz madony s dítětem z počátku 16. století od malíře Bernardina del Signoraccioa postavený proti autoportrétu Shermanové. Fotografku na něm halí protetická prsa a těhotenské břicho. Obě znázornění mateřství ukazují přehnanou anatomii - zatímco Jezulátko se na olejomalbě italského mistra přisává k matčině odhalenému, strnulému poprsí, Shermanová ve své variaci na obraz Pekařka renesančního mistra Rafaela ukazuje hyperrealistické silikonové torzo.

Výstava představuje malby, sochy, design, fotografie, reklamy i videoprojekce a zkoumá způsoby, jakým byla prsa vnímána a zobrazována jak z mužského, tak z ženského pohledu.

"Sahá to až k jeskynním malbám - vždy nás fascinovala lidská podoba, a zejména ta ženská, která má ten neuvěřitelný půvab a tajemnost," říká umělkyně Teniqua Crawfordová, na jejíž dílech jsou prsa malovaná jemnou linkou vyobrazena jako krajina.

"Umělci se k nim neustále vracejí," říká Crawfordová. "Byla to úžasná příležitost zamyslet se nad vlastním vztahem k významu prsou," dodává.

Výstava Prsa zčásti vznikla jako podpora pro rozšíření povědomí o rakovině prsu a spolupracuje s výzkumnou neziskovou organizací Fondazione IEO-MONZINO, která obdrží část z prodeje děl. Téma boje s rakovinou je patrné napříč celou výstavou, jejíž kulisy jsou vyvedené v ostře růžové - tedy v barvě typické pro tuto problematiku.

Tematické bylo i pohoštění, které se podávalo na vernisáži - sugestivně tvarované čokoládové bonbony či sýr burrata.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď