Hlavní obsah

Baťův kanál je připravený uvítat první vodní tuláky letošní sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo, kde se na dovolené nespěchá a kde čas, ač je to neuvěřitelné, přibrzdí svůj zběsilý běh a vleče se skoro tak líně jako voda kolem břehů. I tak lze charakterizovat dovolenou na unikátní vodní cestě, kterou je Baťův kanál. Vodní cesty se však musí udržovat. Povodí Moravy právě dokončilo přípravy kanálu na zahájení hlavní plavební sezony.

Foto: Povodí Moravy

Komora Spytihněv prošla generální rekonstrukcí.

Článek

Všechny plavební komory jsou seřízené, rejdy plavebních komor vyčištěné a plavební značení osazené. Na konci dubna prošla provozními zkouškami plavební komora ve Spytihněvi, která je po generální opravě.

„Dokončili jsme předsezonní přípravu Baťova kanálu, kterou jsme završili kontrolní plavbou. Provedli jsme seřízení a údržbu technologií plavebních komor, obnovili potřebnou plavební hloubku a zkontrolovali všechny bezpečnostní prvky. Nově jsme opravili vypouštěcí stavítko na vzpěrných vratech plavební komory Babice, provedli jsme opravy úchytných lan a kotvicích ok na komorách v Huštěnovicích a Uherském Ostrohu, dále pak opravy technologií na komorách Vnorovy I. a Petrov, Vodní cesta je připravená na pět měsíců provozu,“ říká generální ředitel Povodí Moravy, s. p., Václav Gargulák.

Povodí Moravy také včas dokončilo i rozsáhlou opravu plavební komory ve Spytihněvi a modernizaci stavidla ve Veselí nad Moravou, které je jediným objektem zajišťujícím napouštění povrchové vody z řeky Moravy do jižního kanálového úseku vodní cesty Baťův kanál od Veselí nad Moravou až po jez Sudoměřice. Obě akce byly financovány z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury.

Delší provoz

Hlavní plavební sezona odstartovala 1. května ve Veselí nad Moravou odemykáním kanálu a potrvá až do konce září. V květnu a v září bývají plavební komory v provozu vždy od pátku do neděle, od června do konce srpna pak od úterý do neděle. Provoz plavebních komor letos vychází na 109 dnů, což představuje celkem 872 hodin komorování.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Proplutí plavební komorou je vždy velkým zážitkem.

Proplutí plavebními komorami je pro veřejnost i provozovatele plavby bezplatné. Náklady na provoz, obsluhu a údržbu zdymadel zajišťuje z vlastních zdrojů Povodí Moravy tak, aby provozovatelům plavby nevznikly žádné dodatečné náklady. „Provoz plavebních komor vyjde vodohospodáře každý rok na přibližně dva a půl až tři miliony korun,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Plavba a pobyt na kanálech jsou oblíbeným způsobem rekreace i v jiných zemích, například v Nizozemsku a zejména ve Spojeném království Velké Británie a Irska. Plavbám a pobytům na vodě v úzkých, obytných lodích se říká líná dovolená a její kouzlo je ještě umocněno skutečností, že si každý lodivod plavební komoru a její proplutí provozuje sám, což je u stoletých, ručně ovládaných vrat v komorách sice velmi romantická, ale docela namáhavá činnost.

Pobyt na kanálech si u nás získává každoročně vyšší oblibu. Povodí Moravy zaznamenalo na plavebních komorách loni již celkem 38 751 proplutí lodí a v součtu komory proplavily 181 546 lidí.

Lodě bez problémů, cyklisté objížďkou. U Sudoměřic roste plavební komora Baťova kanálu

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám