Hlavní obsah

Macron bude mít nového dodavatele baget

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude mít nového dodavatele baget. Stane se jím pekárna Utopie v jedenáctém pařížském obvodu, jejíž majitel Xavier Netry vyhrál tradiční soutěž o nejlepšího výrobce tohoto symbolického produktu francouzské gastronomie. Tím se automaticky stává na jeden rok oficiálním dodavatelem pečiva pro Elysejský palác.

V Paříži se konala tradiční soutěž o nejlepší bagetuVideo: AP

 
Článek

Soutěž pravidelně pořádá pařížská radnice ve spolupráci s městským Syndikátem pekařů a cukrářů. Porota hodnotí výkony podle pěti přísných kritérií: chuť, pečení, struktura pečiva, jeho drobivost a vzhled. Základním předpokladem podle televize BFM TV je, aby bageta vážila něco mezi 250 a 270 gramy a byla dlouhá 50 až 55 centimetrů.

Mezi 172 uchazeči se podle verdiktu poroty z minulého týdne prosadil pan Netry, který se svému řemeslu věnuje už čtvrt století. „Jsem velmi spokojený. Po 25 letech práce je to super,“ říká spokojeně s tím, že po vyhlášení výsledků celý den nespal.

Titul nejlepšího pařížského výrobce baget bere nicméně s pokorou. „Uvidíme, co nás čeká. Asi ještě nejsme zcela připraveni,“ dodal v narážce na fakt, že výrobky z jeho dílny poputují do kuchyně Elysejského paláce.

Porota, která výkony pekařů hodnotila, sestávala ze zástupců pekárenského průmyslu, novinářů, náměstka pařížské starostky a šesti Pařížanů, které náhodně vybrala radnice. Pečivo, jež se během soutěže nesnědlo, věnovali pořadatelé na charitu.

Ačkoli se francouzské bagety vyrábějí ze čtyř stejných ingrediencí – mouky, vody, soli a droždí –, je pečivo od každého výrobce jedinečné. „Každý pekař má své tajemství, ať už jde o výběr mouky, nebo proces fermentace. A kynuté těsto může obsahovat nečekané přísady pro obohacení chuti, třeba pomeranč nebo hroznovou šťávu,“ vysvětlila Adeline Chazelleová ze Syndikátu pekařů a cukrářů.

Prémie 4000 eur

Na ceremonii, kde jej pařížská starostka Anne Hidalgová korunuje na pomyslného „krále pařížských pekařů“, si pan Netry musí počkat do 7. května. Stejně tak i na prémii pro vítěze, která činí 4000 eur (100 800 Kč). Z jedné věci se ale pekárna Utopie může radovat už nyní. Hned po oznámení výsledků soutěže se před ní začaly tvořit fronty.

Francouzská bageta se dostala na seznam kulturního dědictví UNESCO

Koktejl

Výběr článků

Načítám