Hlavní obsah

Nenáviděný rychlostní radar jde po 19 letech do výslužby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice v Kolíně nad Rýnem se rozhodla odstranit dopravní radar, který nechvalně proslul po celém Německu tím, že neoprávněně zdokumentoval statisíce motoristů při údajném překročení povolené rychlosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Radarová fraška, jak případ pojmenovala místní média, se váže k roku 2016. Zařízení ale i po nápravě zůstalo v provozu a zaznamenávalo nedisciplinované motoristy, tentokrát už spravedlivě.

Mnozí řidiči si nicméně při průjezdu dálniční křižovatkou Köln-Heumar, kde je radar – zatím ještě – instalován, na aféru kolem neoprávněných pokut vzpomenou. A pro jistotu si dávají velký pozor, aby nepodlehli „syndromu olověné nohy“, jak motoristická veřejnost v SRN označuje pokušení šlápnout pořádně na plyn.

Nyní městská rada rozhodla, že radar půjde do konce června po 19 letech práce do výslužby. Důvod? Málo vydělává. Nehodová komise totiž konstatovala, že pro umístění radaru v dané lokalitě „už pominula objektivní nutnost“ a že počet přestupků i nehod se výrazně snížil.

Město se obohatilo o 11 milionů eur

Motoristé i některá média si odstavení radaru vychutnávají. „Díky své kariéře může držet krok s mnohými celebritami. Nejprve se stal nechvalně známým a nyní odchází se ztracenou ctí do důchodu,“ napsal deník Bild.

Příčinou lapsusu před osmi lety byl nesoulad mezi dopravním značením a nastavením radaru. Jeho kamera se aktivovala při průjezdu auta rychlostí 60 kilometrů za hodinu a výše, příslušné dopravní značení ale chybělo. Řidiči proto předpokládali, že automaticky platí limit 80 km/h, jak pro dálniční komunikace v městských aglomeracích stanoví vyhláška.

Když pochybení vyšlo najevo, úřady pokuty vracely a rušily i s tím spojené trestné body řidičů. Motoristé o to ale museli oficiálně požádat. Městská kasa se tehdy neoprávněně obohatila celkem o jedenáct milionů eur (275 mil. Kč).

Policejní radar změřil i holuba. Vyvolalo to zajímavou diskusi

Koktejl

Výběr článků

Načítám