Transakce v USDC překonávají USDT – máme nového krále stablecoinů?

5
(4)
Ing. Kamil Pošvic
Ing. Kamil Pošvic
Nadšenec do krypta, Web3 a technologií. Ve svém portfoliu mám kryptoměny, akcie, drahé kovy, kryptoměnové deriváty a NFT. Primárně se rozhoduji na základě technické analýzy s přihlédnutím k makroekonomickým ukazatelům.

Tether dlouhodobě dominuje v sektoru stablecoinů z velké části i díky postavení USDT jako prvního coinu zajištěného fiat měnou. Na trhu má ale významného konkurenta. USDC sice zatím ovládá jen 20 %, ale v objemech transakcí již dominuje. Investorům se pravděpodobně nelíbí sídlo Tetheru a spekulovalo se i o problémech s jeho solventností.

Z pohledu tržní kapitalizace vede stále Tether se 110 miliardami dolarů. Tady se USDC dostává jen na 33,4 miliardy. Musíme ale brát i v potaz, že druhý z nich vstoupil na trh až v roce 2018. Tedy o 4 roky déle než Tether. Společně panují trhu, protože podle kryptoburzy OKX pokrývají jeho 90 %.

Z pohledu počtu měsíčních transakcí si ale za duben vedl lépe USDC. Dostal se na 166,6 milionu transakcí a svého největšího konkurenta tak překonal o 3 miliony. A v objemech si vede ještě lépe. Například 24. března uzavřel týden s téměř pětkrát větším objemem než USDT.

Stablecoiny se předhánějí ve snaze přilákat institucionální investory

Důvodem růstu USDC může být i jeho reputace. Společnost Tether sídlí na Britských Panenských ostrovech, které jsou považovány za daňový ráj pro off-shore bankovnictví. Oproti tomu společnost Circle, emitent USDC, spadá pod jurisdikci USA, protože sídlí v Bostonu ve státě Massachusetts. Označuje se jako plně regulovaný, transparentní stablecoin. Potenciální regulační rámce ve Spojených státech a Evropě mohou tedy být faktory, které přitahují uživatele k používání USDC oproti USDT. Například pro institucionální investory to může být velmi důležitý aspekt.

Bojuje se i o evropský trh

Na trhu Evropské unie bude nadcházející regulační rámec Markets in Crypto-Assets (MiCA) vyžadovat, aby se emitenti stablecoinů registrovali jako emitenti elektronických peněz. V očekávání nařízení, které vstoupí v platnost koncem tohoto roku, Circle umístil EURC (sesterskou verzi stablecoinu navázanou na euro) do výhodné pozice. Již loni v březnu požádali francouzské regulační orgány o licenci poskytovatele služeb digitálních aktiv. Tether o licenci v Evropě stále ještě nepožádal.

Rostoucí dominance USDC v objemu transakcí může být vodítkem, které by Tether neměl ignorovat. Pokud se to stane normou, Tether už možná přišel o korunu krále stablecoinů.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 4

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img