Dnes Sobota - oblacno 17°C
Zítra Neděle - prehanky-dest 20°C
Sobota 18. 5. 2024
Svátek má Nataša
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Aplikace PID Lítačka umí při plánování tras nově kombinovat druhy dopravy
Ilustrační foto: Shutterstock

Aplikace PID Lítačka umí při plánování tras nově kombinovat druhy dopravy

Lidé, kteří používají aplikaci pražské integrované dopravy (PID) Lítačka, v ní nově najdou funkci, která naplánuje cestu nejen prostředky MHD, ale rovněž zkombinuje různé způsoby dopravy v jedné trase. Aplikace umí i navést řidiče na parkoviště v hlavním městě. Novinářům vyhledávač představili náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a Benedikt Kotmel, ředitel městské společnosti Operátor ICT (OICT), která Lítačku spravuje. V budoucnu do aplikace OICT dodá například novou mapu dopravních prostředků PID. Aplikaci Lítačka používá asi 900 000 uživatelů.

Nový vyhledávač tras přináší vyšší standard služeb vyhledávání, který dává uživatelům mnohem větší volnost při plánování cest. Nejenže vyhledá trasu pro cestování veřejnou dopravou, autem nebo na kole, ale nabídne i kombinace všech těchto druhů dopravy v rámci jedné trasy. Například chcete-li jet autem, zaparkovat a dále pak pokračovat MHD, aplikace vám přesně takovou trasu najde. Dokonce vás navede na parkoviště, kde své auto můžete zaparkovat.

Vyhledávač nové generace najde nejvýhodnější a nejrychlejší spojení kombinací městské a veřejné hromadné dopravy, vlaků, taxi, chůze, vlastních a také sdílených aut a kol. Oproti jiným vyhledávačům umožňuje zahájení cesty z jakékoliv adresy a pracuje také s aktuálním zpožděním jednotlivých spojů.

„PID Lítačka se tak stává jedinou mobilní aplikací, která cestujícím v české metropoli a Středočeském kraji nejen kompletně naplánuje cestu, ale také umožní nákup jednotlivých jízdenek, dlouhodobých kupónů či provedení platby za parkování. A to vše prostřednictvím pár kliků v telefonu,“ uvedl Zdeněk Hřib (Piráti), 1. náměstek primátora Prahy pro oblast dopravy.

„Vyhledávač tras nové generace chytře napoví, jaký mód dopravy je pro trasu uživatele v daném čase nejvýhodnější. To dokáže díky robustní datové základně, kterou Operátor ICT pro tyto účely sdružuje. Data jsou čerpána z datové platformy Golemio, díky které aplikace reflektuje jak aktuální dění v pražské dopravě, tak i dlouhodobé a pravidelné trendy,“ řekl Daniel Mazur (Piráti), radní Prahy pro oblast ICT, Smart City, vědu, výzkum a inovace.

Vyhledávač využívá informace o zpoždění a aktuální poloze spojů v reálném čase, což pro cestující znamená, že zobrazuje přestupy s garancí času. Mají tak dostatek času na přestup i do spojů, které by podle jízdního řádu nestíhali.

Jedním z hlavních prvků nového vyhledávání je přesnější výpočet pěších tras, který uživatelům přináší možnost získat přesné spojení od dveří ke dveřím. Umožňuje zahájení cesty z jakékoli adresy, ať už je to bydliště, škola, úřad nebo obchodní centrum.

Uživatelé již nejsou vázáni na zastávky veřejné dopravy jako u klasického vyhledávání. Jednoduše stačí zadat počáteční a cílovou adresu a vyhledávač jim nabídne trasu, která bere v úvahu různé faktory, jako jsou vzdálenost, dostupnost, bezpečnost a další.

Vyhledávač navíc zohlední specifické potřeby cestujících a nabídne jim bezbariérové zastávky a nízkopodlažní spoje. Upraví trasy tak, aby byla k dispozici vždy ta nejvhodnější, nepošle cestující na eskalátory ani do výtahu, který nefunguje, vyhne se i stoupání do strmých kopců. 

Oproti jiným vyhledávačům, které nabízejí pouze jednu formu dopravy nebo kombinují dopravní prostředky odděleně, plánovač v aplikaci PID Lítačka je plně intermodální. To znamená, že umožňuje kombinaci různých dopravních prostředků v jedné trase, což je unikátní nejenom v Česku, ale i ve světě.

Další klíčovou vlastností je rozsáhlá datová základna, na kterou plánovač spoléhá. S více než 30 různými datovými zdroji, od map silnic a cyklostezek po aktuální polohy vozidel a obsazenost parkovišť, zohledňuje vyhledávač i nejrůznější dopravní situace v reálném čase.

Sdílené dopravní prostředky

Aplikace PID Lítačka do plánování trasy zahrnuje, vedle vlastních dopravních prostředků, i sdílené druhy mobility, což umožňuje uživatelům efektivněji kombinovat různé formy dopravy a snižovat tím zátěž na dopravní síť.

„Do nabídky spojení jsme nově zapojili i sdílená kola či auta, ale také přesný výpočet pěších tras od domu k domu. PID Lítačka je nově pomocníkem i při kombinaci veřejné dopravy a vlastního auta. Každý si může vybrat z nabízených možností tu nejlepší. I když se vyhledávač spojení rozšířil o nové funkce, stále je možné ho využívat jen pro základní spojení pomocí MHD. Stačí si jen zaškrtnout ty dopravní prostředky, o které má uživatel zájem,“ uvedl Petr Tomčík, ředitel organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.  

Vyhledávač je momentálně dostupný v beta verzi, nicméně je v plném provozním režimu a všechny funkce, jako je například nákup jízdenek nebo parkování, jsou plně funkční.

Dalším plánovaným vylepšením mobilní aplikace bude nová online mapa dopravních prostředků Pražské integrované dopravy na jednom místě a další funkcionality.


Autor: red

Národní technické muzeum spouští v expozici Doprava mobilního průvodce TourStories

Včera ve 14:12

Přijďte oslavit Mezinárodní den muzeí do Národního technického muzea. Do všech poboček NTM bude v sobotu 18. května snížené vstupné. V Praze se muzeum připojuje k festivalu Máme otevřeno a pro návštěvníky připravilo zdarma program: poprvé si mohou vyzkoušet v Dopravní hale průvodce v aplikaci...

Stržená trolej zastavila provoz tramvají na Výtoni

16. května 2024 v 09:16

Provoz tramvají na Výtoni zastavila dnes ráno krátce před půl sedmou stržená trolej. Na svědomí to měl řidič nákladního auta, které projíždělo frekventovanou křižovatkou. K obdobným událostem dochází v místě opakovaně. Jak uvedl dopravní podnik na svém webu, ke stržení troleje a přerušení provozu...

Praha 6 slaví 45 let linky 180

16. května 2024 v 08:17

Třikrát byla zavedená, dvakrát zrušená. Od 28. května 1979 jezdí linka 180 v trase, která z velké části vede Prahou 6. Ve čtvrtek 30. května od 18 hodin můžete oslavit 45 let linky 180 na šestce jízdou muzejním autobusem jak v historické, tak současné trase.

Nové zóny placeného stání na Hradčanech a ve Vokovicích

15. května 2024 ve 14:25

Na základě požadavku Prahy 6 došlo k rozšíření zón placeného stání v oblasti Hradčan a Vokovic.

Kvůli závadě nejezdilo na soupravě nejezdilo metro na části linky B

15. května 2024 v 09:37

Technická závada na jedné ze souprav přerušila ve středu od 6:45 na půl hodiny provoz metra na lince B v úseku mezi stanicemi Českomoravská a Černý Most. Cestující mohli v době omezení využít autobusové a tramvajové linky, dopravní podnik jejich trasy prodloužil.

Setkání veřejnosti k plánovaným změnám křižovatky Táborská a Sezimova

13. května 2024 v 08:03

Praha 4 zve obyvatele na veřejné setkání k plánovaným změnám na křižovatce ulic Táborská a Sezimova. Dlouholetým problémem je zde přechod u základní školy, místo je nepřehledné a rizikové.

Uzavření Lednické ulice

11. května 2024 v 10:54

V termínu od 13. do 22. května bude obousměrně uzavřena Lednická ulice v úseku mezi nádražím Kyje a Morušovou ulicí. V celém úseku se bude opravovat povrch vozovky a mostní konstrukce.

Další články
Nahoru