ODS jezdila do Ruska jak do sámošky, řekl Havlíček. Fňuk z ANO je legrační, reagoval Rakušan

Hosty pořadu Partie budou Karel Havlíček a Vít Rakušan.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (18)

Do Ruska jezdili především politici ODS jako do sámošky, my jsme vyhostili desítky ruských diplomatů. Naše kampaň není podpásovka, zdůraznil místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Podle něj není fér, že vládní pětikoalice označuje ANO ve své antikampani za proruské. V Partii Terezie Tománkové připomněl, že do Ruska zavítala i senátorka Miroslava Němcová, která se tam „cpala kaviárem jako žena za pultem“. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro změnu připomněl kampaň expremiéra Andreje Babiše, který mluvil o „válečných štváčích“. „Fňuk, fňuk ze strany ANO mi přijde legrační,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Středobodem antikampaně koalice Spolu jsou Andrej Babiš i jeho jednička na evropské kandidátce Klára Dostálová, kterým na zveřejněné koláži přibyly ruské vlajky na tvářích. Vládní ODS se navíc podařilo „sebrat“ doménu vycházející z volebního hesla hnutí ANO, konkrétně „Česko, pro tebe všecko“. Podle místopředsedy Karla Havlíčka museli jeho kolegové tvrdě reagovat na obvinění, že je hnutí údajně proruské.

„Tím spíše, když víme, že do Ruska jezdili zejména politici ODS jako do sámošky. Paní (Miroslava) Němcová se tam cpala kaviárem jako žena za pultem. A ještě u toho všichni juchali. Nejednali jsme se žádným ruským prezidentem nebo premiérem, já se nikdy nepotkal s žádným ruským politikem. Byli jsme to my, kdo vyhostil desítky ruských diplomatů,“ nešetřil kritikou Havlíček.

Podotkl, že kampaň do evropských voleb byla zahájena v pozitivním duchu a bez útoků na pětikoaliční kabinet. Že si do ní ovšem představitelé hnutí ANO občas rýpnou, podle něj není nic dehonestujícího. „Není to žádná podpásová kampaň,“ nechal se slyšet v Partii Terezie Tománkové.

Rakušan své koaliční partnery nepodržel a uznal, že zatahovat válku do kampaně není dobrá metoda, jak zaujmout voličské publikum. Jedním dechem ale připomněl, že s takovou rétorikou přišlo jako první hnutí ANO během prezidentských voleb.

„Začal s tím Andrej Babiš. Rozděloval společnost tvrdě na ty, kteří chtějí válku a mír. Ten chceme samozřejmě všichni. Premiérovi Petru Fialovi (ODS) vložil do úst falešná slova. Tady vidím svůj obličejíček s citací, kterou jsem nikdy neřekl. Za hnutí Starostové a nezávislí chceme být konstruktivní a pozitivní. Fňuk, fňuk ze strany ANO mi přijde trošku legrační,“ dodal s tím, že opozičníci se během předvolební kampaně nechovali tak čestně, jak nyní tvrdí.

ANO má smůlu, doména jim nepatří

Ze seznamu domén na cz.nic lze též vyčíst, že ODS zaregistrovala adresu ceskoprotebevsecko.cz už 26. dubna 2024, a to na celý rok. Hnutí ANO tak přišlo o příležitost využít nejnovější slogan svého předsedy pro svůj vlastní web a kampaň do evropských voleb, Spolu si naopak může pogratulovat za „doménový úlovek“.

Redakce CNN Prima NEWS požádala občanské demokraty o komentář ke kampani. „Babiš dlouho pomáhal putinovskému režimu: jako Česká republika jsme byli zcela závislí na ruském plynu, Rusové měli šanci dostavovat Dukovany. Jeho výroky o ruské agresi na Ukrajině jdou na ruku Putinovi, jsou naivní a dokládají, že nerozumí mezinárodní politice. Všichni si pamatujeme cestu Radka Vondráčka do Ruska, kde se podbízel lidem ze sankčních seznamů. A takto bychom mohli pokračovat,“ zdůvodnil antikampaň mluvčí ODS Jakub Skyva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek odvádí pozornost, teď ho sliby dohnaly. Problém jde i za jinými šéfy resortu, myslí si politolog Jan Kubáček.

Tagy: