Češi patří mezi kaskadérskou špičku. Na prestižní cenu letos poprvé aspiruje i naše dablérka

Českých kaskadérů si ve světě váží, oficiální školu u nás však zatím nemají.

Čeští kaskadéři dobývají svět

Ostré oko fanouška hollywoodských filmů zachytí mezi stovkami jmen i ta česká. A nejsou mezi nimi náhodou. Češi patří mezi absolutní kaskadérskou špičku, na prestižní cenu Taurus byla letos poprvé nominována i Češka Magdalena Šittová. Škola v tomto oboru ale u nás zatím není. Jaký je život kaskadéra a jak se jím vůbec stát?

Velkofilmy jako Titanic, Troja, Zachraňte vojína Ryana, Spiderman nebo Duna. To je jen několik snímků, na kterých se čeští kaskadéři podíleli. „Umíme se postavit kterékoli akci. Máme před tím respekt, ale současně víme, že to dokážeme. A u toho, co neumíme, alespoň děláme, že to zvládneme,“ uvedl s nadsázkou pro CNN Prima NEWS herec a kaskadér Martin Hub.

ČTĚTE TAKÉ: Génius a ikona, říkají hvězdy po premiéře filmu o Petru Jandovi. Zpěvák odhalil pár tajemství

Kaskadérská škola však u nás neexistuje. Pokud se chcete stát kaskadérem, rád vás na svém tréninku přivítá tým předních českých kaskadérů Filmka. Věk prý není důležitý. Podmínkou pro práci kaskadéra je špičková kondice, které herci dosahují díky všestrannému tréninku.

„Cvičí se skoro každý den. Člověk se snaží mít co největší šíři akčních disciplín,“ uvedl kaskadér Marek Svitek. Herec s tímto zájmem by se měl podle něj rozvíjet v bojových uměních, v šermu nebo střelbě. Také by si měl zlepšovat řidičské schopnosti v autě či na motorce. „Je nutné se zlepšovat v čemkoliv, co si lze v akčním filmu představit,“ doplnil.

Podle Huba však v této oblasti filmové tvorby nejde jen o akci. „Scénu musíte rozehrát a také dobře dohrát. Musíte počítat s choreografií a zajištěním bezpečnosti,“ objasnil.

První nominovaná Češka

Důležité je hlavně nemít strach. „Když někdo padá z velké výšky, je dnes zajištěný na lanku či je jinak zabezpečen. Vše se pak odmaže speciálními efekty. Dřív se ale takto herci nejistili,“ prozradil pro CNN Prima NEWS producent a režisér Petr Jákl, který má s kaskadérstvím mnohé zkušenosti.

Tito leckdy „neviditelní“ herci se na plátnech rvou, padají, bourají auta, skáčou, hoří a čelí i extrémním podmínkám. Právě pro ně jsou určeny ceny Taurus. Pro tyto sošky si Češi chodí docela často, ale letos poprvé byla nominována i česká kaskadérka Magdalena Šittová.

„Kolegové byli nominováni v kategorii Rigging a car, tedy honičky v autech a na motorkách. Mně porota nominovala v kategorii Nejtvrdší pád a Nejlepší kaskadérský ženský výkon,“ popsala herečka. Udílení prestižních cen proběhne v americkém Los Angeles už 11. května.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ilona Csáková vydala nový videoklip, pracovala na něm s Noidem

Tagy:
film motorka kinematografie kaskadéři herec automobil kaskadér bojová umění kaskadérka sportovní střelba Petr Jákl kaskadérské kousky Martin Hub sportovní šerm udílení cen Taurus Marek Svitek Magdalena Šittová