Hlavní obsah

Odboráři svolali demonstraci proti zákoníku práce i důchodové reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolává na 21. května demonstraci na Malostranské náměstí v Praze. Protestovat bude proti zákoníku práce i důchodové reformě, které chce vládní koalice protlačit Sněmovnou.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Odboroví předáci děkují přítomným demonstrantům. Na snímku zleva Bohumír Dufek, Roman Ďurčo, Josef Středula a Radka Sokolová

Článek

„Po sametové revoluci jsme vykročili směrem, který nás měl přibližovat k vyspělým zemím Evropy. Dnes jsme svědky toho, jak nás vláda vede opačným směrem,“ píší odboráři na sociálních sítích, kde o demonstraci informovali.

Chystané protesty, na které odboráři ohlásili asi dva tisíce účastníků, se mají konat u Poslanecké sněmovny, kde bude 21.května zahájena další schůze. Na ní by se už o důchodové reformě i zákoníku práce mohlo jednat.

Do té doby by však podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly měla vláda svůj postoj přehodnotit a s odboráři si sednout k jednomu stolu. „K jednání je prostor i v situaci, kdy je svolána protestní akce,“ uvedl. Předpokládá, že odboráře podpoří na demonstraci i opoziční strany, které rovněž proti reformám vystupují. „Jde o akci ČMKOS a věřím, že se připojí také další subjekty a jednotlivci,“ uvedl.

„Nějaký úlet.“ Školské odbory zavrhly Středulův návrh na krácení školní docházky o tři roky

Domácí

Odborářům vadí zkracování výpovědní doby, rušení zaručených mezd, prodlužování zkušební doby či propouštění bez důvodu, které by měl přinést nový zákoník práce, ale i prodlužování věku pro odchod do důchodu, se kterým zase počítá důchodová reforma.

Prodlužování zkušební doby, se kterým počítá nový zákoník práce ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), podle odborářů zvýší nejistotu pracujících, zkracování výpovědní doby zase podle nich připraví zaměstnance o čas najít si nové místo.

Jurečka: Výpověď bez udání důvodu přes tlak ODS nedovolím

Domácí

Odborům se nelíbí ani Jurečkův návrh důchodové reformy, který zavádí odsouvání věkové hranice pro vstup do penze. „Je nepřijatelné, aby se věk odchodu do důchodu zvyšoval donekonečna. I proto, že v české společnosti činí věk dožití ve zdraví jen něco málo přes 61 let,“ dodávají odbory.

Propouštění bez udání důvodu chce formou pozměňovacího návrhu začlenit do zákoníku práce ODS a TOP 09, navzdory odporu Jurečky i celé KDU-ČSL. Věc se proto stala předmětem sváru i ve vládní koalici.

„Takové opatření nikomu nepomůže a mnohé může poškodit,“ míní odbory. „Je nepřípustné, aby zákoník práce otevřel dveře diskriminaci,“ poznamenaly.

Prázdné vládní sliby? Naštvaní lékaři se připravují na další protest

Domácí

Výběr článků

Načítám