Hlavní obsah

Když budete věřit, vše je možné. Hladký prožívá v Británii pohádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný příběh, sportovní pohádka. Je o českém fotbalovém brankáři Václavu Hladkém. Ipswich Town se topí v euforii. V Championship, druhé anglické lize, byl nováčkem, ale po senzačním marši slaví od soboty postup do Premier League. A Hladký patřil mezi nosné hráče jeho týmu, odehrál úplně všechno, chytal spolehlivě. Úžasně drapl příležitost, kterou mu okolnosti nachystaly.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Václav Hladký v dresu Ipswiche Town.

Článek

Když v lednu 2019 odcházel Hladký z Liberece do skotského St. Mirrenu, moc pozdvižení jeho přesun v Česku nevyvolal. Podzim končil jako dvojka Slovanu, tuzemskou ligu opouštěl, když v ní měl za sedm sezon v Brně a Liberci odchytáno 73 utkání. Nic, z čeho by vám spadla brada.

„Pro mě byla Británie největší sen, postupnými kroky jsme se dostali tam, kam jsme chtěli. Dlouhý čas, ale o to víc si to užívám, že to dopadlo tak, jak jsem si naplánoval,“ vyprávěl Hladký na začátku této sezony v pořadu První dotek Zdeňka Folprechta na Českém rozhlasu.

V St. Mirrenu strávil rok a půl, klubu vychytal záchranu a pak se přesunul do Anglie. Sáhl po něm Salford City ze čtvrté nejvyšší soutěže. Klub se netajil velkými ambicemi, sám Hladký líčil, jak sní o tom, že by si rád zachytal Premier League. Zatímco Salford dál trčí v League Two, český gólman se vytoužené mety dotýká.

Po jedné sezoně přestoupil do Ipswiche, který tehdy působil o soutěž výš, tedy ve třetí lize. Hladký nejprve naskočil do dvanácti zápasů, v další postupové sezoně si připsal jen sedm ligových minut. Pak přišel průlom.

Christian Walton, do té doby gólman číslo jedna, se v létě zranil. Hladký dostal šanci. Od trenéra Kierana McKenny slyšel, ať se soustředí jen na sebe a na nic jiného se neohlíží. To přesně udělal. Waltona mezi tyče nepustil, ani když poraněnou nohu vykurýroval. Symbolicky Hladkého nahradil až v úplně poslední minutě sobotního zápasu s Huddersfieldem (2:0).

Český gólman se prezentoval výbornou hrou nohama. Rozebíralo se například, jak v klidu rozehrál proti Hullu, když se na něj řítili dva útočníci soupeře, a tím založil gólovou akci. Vytahoval parádní zákroky. „Dělal na hřišti rozdíl, byl neuvěřitelný,“ smekl před českým gólmanem známý anglický trenér Neil Warnock po lednové remíze 1:1 s Leicesterem. Před několika dny se Hladký zaskvěl famózním zákrokem při výhře v Coventry.

„V kariéře jste vždy nahoře a dole, to je přirozené. Ale pokud budete dál pracovat, věřit a půjdete si za svými sny, vše je možné. Nemyslím si, že ve dvaatřiceti je na něco pozdě. Pro brankáře je to skvělý věk a mám toho ještě dost před sebou,“ poznamenal na podzim v rozhovoru pro Guardian krátce před třiatřicátými narozeninami. Na jedné rukavici nosí jméno svého velkého kamaráda Josefa Šurala, který tragicky zahynul při nehodě v Turecku před pěti lety.

Hladký bude jistě zajímat i trenéry národního týmu, kteří budou tvořit nominaci na mistrovství Evropy. V reprezentaci zatím nebyl. Šanci rozhodně má.

Teď ale bude také řešit, co bude dál. V Ipswichi má smlouvu do konce sezony. Sám deklaroval, že by chtěl v klubu pokračovat. Po fantastické sezoně a postupu je premiéře v Premier League blizoučko. Zasloužil by si ji.