Hlavní obsah

Velký den teenagera i comeback po dvou letech, Baník na Slavii šetřil opory. Hapal: Moje odpovědnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní sestava s nečekanými jmény. Logicky. Fotbalisté Baníku na Slavii při prohře 0:5 vyrukovali s obměněnou úvodní jedenáctkou. Důvod? Hned tři stálice by totiž v případě obdržení žluté karty v Edenu nemohly příští sobotu nastoupit do klíčového souboje o čtvrté místo proti Mladé Boleslavi. Stihl by je trest za čtyři, respektive osm napomenutí v sezoně. „Nechtěli jsme riskovat,“ vysvětloval kouč Pavel Hapal.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal

Článek

Levý bek Patrick Kpozo, ofenzivní univerzál David Buchta a tmel středu pole Jiří Boula. Bez všech naráz si lze elitní sestavu Baníku jen těžko představit. Vždyť Kpozo až do duelu na Slavii zasáhl do každého ligového zápasu, Boula vynechal jen říjnové utkání s Jabloncem (0:1) kvůli stopce za čtyři žluté a Buchta se kromě úvodních dvou kol objevil na trávníku pokaždé.

Teď zůstali všichni na lavičce. A vzhledem k tomu, že Slavia si po červené pro hostujícího Abdullahiho Tanka v klidu kráčela pro tři body, se ani nemuseli pod dohledem kondičního trenéra dostávat za lajnou do provozní teploty.

Buchta s Kpozem byli na třech žlutých, Boula na sedmi. Scénář, že by byl kdokoliv ze zmíněné trojice napomínán a chyběl proti Boleslavi, si v Ostravě nechtěli připustit.

„Rozhodl jsem se pro tuhle sestavu, jde to na moje bedra. Nechtěli jsme riskovat,“ řekl Hapal. „Navíc když jsem viděl udělování karet pro nás, je mi jasné, že Boula by ji na 99 procent dostal. Hraje agresivně,“ dodal kouč Baníku.

Nedá se ani říci, že by Slezany rošády v sestavě stály výsledek. Duel víceméně rozhodlo zmíněné vyloučení Tanka. Po něm se Ostrava nezmohla na odpor a souboj se změnil spíše v exhibici sešívaných.

Někteří náhradníci nezklamali. 19letý středpolař Samuel Grygar odehrál 87 minut, zdaleka nejvíce od letního příchodu z Interu Milán. Poprvé v kariéře se dostal do ligového základu. Předtím měl na kontě v součtu dva starty a mrzké čtyři minuty. Při zkoušce ohněm obstál.

„Jsem s ním moc spokojený. Odehrál velmi slušné utkání,“ chválil Hapal.

Mladíka na hrací ploše vyměnil Ladislav Takács. Univerzální voják, který naskočil poprvé od září 2022. Od té doby jej až dosud trápilo vleklé zranění kolene.

„Ještě není v topu, ale už se blíží. Když to srovnám se situací před měsícem, kdy odtrénoval týden a pak se do toho dva dny musel vracet… Operace byla vážná, jsem za něj rád. I on měl radost,“ líčil kouč Baníku.

Na levé straně místo Kpoza nastoupil Eldar Šehić. V základu se objevil teprve potřetí v sezoně. Ač Slavia byla zprava díky aktivním dvojici David Douděra – Ivan Schranz nebezpečná, Hapal nehodlal svého svěřence potopit.

„Nehodnotil bych, jestli naše levá strana byla horší než pravá,“ bilancoval.

Hříšníky ohrožené karetním trestem Hapal pošetřil. V klíčovém duelu o čtvrtý flek proti Mladé Boleslavi tak bude mít k dispozici téměř kompletní kádr. Včetně ofenzivního šikuly Ewertona, který v Edenu nenastoupil, protože právě ze Slavie v Baníku hostuje.

Scházet bude jen Tanko, jenž za vyloučení pochopitelně vyfasuje i dodatečný trest.

„Jsem naštvaný. Na další zápasy bychom ho potřebovali,“ ví Hapal.

  1 : 2 Slovácko - Slavia 1 : 2 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  1 : 1 Plzeň - Ostrava 1 : 1 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  0 : 5 Ml. Boleslav - Sparta 0 : 5 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
  Teplice - Hradec Králové zítra 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.