Rusko dobylo vesnici Očeretyne na severozápad od Avdijivky, tvrdí Kreml

Ruští vojáci | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Ruské jednotky ovládly vesnici Očeretyne ve východoukrajinské Doněcké oblasti, uvedlo v neděli podle agentury Reuters ministerstvo obrany v Moskvě. Ukrajinská strana tyto informace nepotvrdila.

Moskva/Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očeretyne, kde před válkou žilo asi 3000 lidí, leží několik kilometrů severozápadně od Avdijivky. O tu ruská a ukrajinská armády sváděly krvavé boje letos v zimě, v únoru pak zhruba třicetitisícové město padlo do ruských rukou.

Agentura Reuters připomíná, že od dobytí Avdijivky ruské jednotky pomalu postupují a za poslední dobu dobyly několik vesnic. Ukrajinská armáda se v uplynulých měsících potýkala s akutním nedostatkem zbraní a munice, ruská vojska navíc mají nad ukrajinskými jednotkami několikanásobnou početní převahu.

Mluvčí ukrajinských sil na východní Ukrajině Nazar Vološyn v neděli podle serveru RBK Ukrajina řekl, že situace se za poslední týden „poměrně vyostřila“, a to zejména v bachmutském, avdijivské a novopavlivském směru. „Pokračují tvrdé boje, ale ukrajinské ozbrojené síly situaci kontrolují,“ tvrdí Vološyn.

Podle ruskojazyčného servisu BBC ruská ofenziva u Očeretyne svědčí o únavě ukrajinské armády i o tom, že ruská armáda dokáže reagovat na krize a využívat je.

jud, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme