Ke zbití poslance německé SPD se přiznal sedmnáctiletý muž. Policie pátrá po dalších útočnících

Policii v Drážďanech se v noci na neděli přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu. V Drážďanech se kvůli útoku na nedělní večerní demonstraci proti násilí a za demokracii sešlo asi 3000 lidí, mezi nimiž byli i někteří němečtí politici.

Aktualizováno Drážďany (Aktualizováno: 21:20 5. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alternativa pro Německo

Tři lidé v sobotu odpoledne v Drážďanech zaútočili na stánek protiimigrační Alternativy pro Německo (ilustrační foto) | Foto: Andreas Arnold | Zdroj: Profimedia

Policie uvedla, že mladík v minulosti neměl problémy se zákonem. Vyšetřovat ho bude na svobodě, protože podle ní nehrozí, že by se pokusil uprchnout.

Lídra kandidátky do eurovoleb v Sasku těžce zranili neznámí lidé. ‚Útok na demokracii,‘ míní politici

Číst článek

Policie nadále pátrá po dalších útočnících. Tito lidé jsou podezřelí také z toho, že rovněž v pátek večer zaútočili na pomocníka kampaně Zelených, který stejně jako Ecke vyvěšoval volební plakáty.

Svědci odhadli, že je jim mezi sedmnácti a dvaceti lety. Podle jednoho ze svědků šlo o přívržence pravicové scény.

Těžce zraněný Ecke je v nemocnici, kde musel podstoupit operaci.

Útok na stánek AfD

Tři lidé v sobotu odpoledne v Drážďanech zaútočili na stánek protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), který strana používala v kampani před červnovými volbami do Evropského parlamentu. 

Dvě třiadvacetileté ženy a osmadvacetiletý muž při útoku na stánek AfD poškodili tabuli, plakáty a stůl, informovala podle agentury DPA policie. Policisté podezřelé z činu zadrželi na základě informací od svědků. Vyšetřování budou kvůli poškozování cizí věci.

Policie také informovala, že skupina asi dvaceti mladých lidí v noci na neděli poškodila volební plakáty různých politických stran. Policie po oznámení od jisté svědkyně přistihla při činu sedmnáctiletého mladíka, který ničil plakát strany Levice.

Kauzy AfD její voliči vnímají. Mají ale zakořeněnou nedůvěru vůči tradičním médiím, říká germanistka

Číst článek

DPA píše, že se to stalo ve stejné ulici, v níž útočníci v pátek napadli a těžce zranili sociálnědemokratické politika Eckeho a zřejmě i člověka pomáhajícího při kampani Zelených, který stejně jako Ecke vylepoval volební plakáty.

Páteční útoky odsoudili německý kancléř Olaf Scholz nebo šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a kvůli incidentům byly na neděli svolány demonstrace do Drážďan či do Berlína.

Východní Německo bojovalo za demokracii už v roce 1989, řekla na úvod nedělní drážďanské demonstrace místopředsedkyně Spolkového sněmu Katrin Göringová-Eckardtová ze strany Zelených. „Těm, kteří pohrdají demokracií, neustoupíme,“ dodala.

Ke shromáždění se kromě ní přidala i spolušéfka sociálních demokratů Saskia Eskenová, státní ministryně kultury Claudia Rothová nebo saský ministr vnitra Armin Schuster, podle kterého úřady incident intenzivně vyšetřují.

Voliči v Německu o svých příštích zástupcích v Evropském parlamentu budou rozhodovat 9. června. Zástupci vládních i opozičních stran upozornili, že jejich členové se potýkají s vlnou fyzických a verbálních útoků, a vyzvali policii, aby posílila ochranu politiků na volebních shromážděních.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme