Hlavní obsah

Orbánův vyzyvatel Magyar uspěl na venkově. Protestu se účastnily tisíce Maďarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB/Magyar Péter

Péter Magyar na předvolební akci.

V maďarském městě Debrecín se v neděli sešly tisíce demonstrantů. Jsou nespokojení s vládou premiéra Viktora Orbána. Shromáždění uspořádal jeho vyzyvatel Péter Magyar.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V maďarském Debrecínu se v neděli protestovalo proti premiérovi Viktoru Orbánovi.

Iniciátorem shromáždění byl Péter Magyar, bývalý člen vlády a Orbánův vyzyvatel, a jeho protest byl součástí Magyarovy kampaně k nadcházejícím evropským volbám.

Agentura AP uvedla, že šlo o „největší venkovskou politickou demonstraci v novodobé historii země“. Shromáždění v srdci maďarského venkova – ve kterém Orbán většinou sklízel podporu – se totiž účastnilo 10 tisíc lidí, kteří s Magyarem sympatizují.

Vycházející politická hvězda se dostala do popředí díky slibům, že skoncuje s problémy, jako jsou korupce na úřadech nebo klesající kvalita života. „Většina maďarského lidu je dnes unavena vládnoucí elitou, nenávistí, apatií, propagandou a umělým rozdělováním. Maďaři dnes chtějí spolupráci, lásku, jednotu a mír,“ pronesl Magyar během shromáždění.

Bývalý člen vládnoucí strany Fidesz od února veřejně kritizuje Orbána za „řízení mafiánského státu“. Během kampaně opakovaně zmínil, že chce bojovat s „propagandistickou mašinerií řízenou vládou“.

Magyarova strana TISZA (Respekt a svoboda) oznámila, že ve volbách do Evropské unie 9. června postaví 12 kandidátů, přičemž Magyar bude na prvním místě kandidátní listiny. TISZA rovněž oznámila, že postaví čtyři kandidáty ve volbách do místních zastupitelstev v hlavním městě Budapešti.

Magyar sám sebe označuje za umírněného konzervativce, avšak politici vládní Orbánovy strany ho označují za převlečeného levičáka. Voličům naznačují, že za jeho vzestupem stojí zahraniční zájmy.

Doporučované